Török miniszterelnök: ha a rakkai hadművelet fenyegetést jelent, Ankara válaszlépést tesz

Külföld, 2017.06.06

Ha Törökország biztonsága számára fenyegetést jelent az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szíriai fellegvárának felszabadítását célzó rakkai hadművelet vagy bármilyen konfliktus a régióban, Ankara azonnal megteszi a szükséges válaszlépést - jelentette ki Binali Yildirim török miniszterelnök kedden a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Yildirim felszólalásában kifejtette: Rakka ostromát az Egyesült Államok az arab-kurd Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) támogatva indította meg, mely utóbbi fő erejét az Ankara által terrorszervezetnek tekintett kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia alkotja. Mint fogalmazott: Washington arra számít, hogy az IÁ-t egy másik terrorszervezet együttműködésével meg tudja semmisíteni. Ankara soha nem fogja hagyni, hogy Törökország lássa ennek a kárát - szögezte le Yildirim.

A kormányfő nyomatékosította: bárhonnan is fenyegesse Törökországot a terrorizmus, Ankara azonnal beavatkozik. A török vezetés figyeli az eseményeket, és meghozza a szükséges óvintézkedéseket - tette hozzá.

Törökország nehezményezi, hogy Donald Trump amerikai elnök május elején jóváhagyta a fegyverszállításokat az SDF számára a rakkai offenzíva előtt. A döntésen a múlt hónap közepén Washingtonba látogató Recep Tayyip Erdogan török elnök sem tudott változtatni. Erdogan szerint az YPG-nek nyújtott fegyveres segítség is egyike azon folyamatoknak, amelyeket az előző amerikai kormány hagyott hátra.

Ankara attól tart, hogy a szíriai kurdok az amerikai fegyvereket akár Törökországgal szemben is felhasználhatják, a szállítmányok a Délkelet-Törökországban 1984 óta szakadár felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) kerülhetnek, ami felélénkítené a kurd függetlenedési törekvéseket.

A PKK-t Washington és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti, de az SDF-et és benne az YPG-t - a kurd milicisták képzettségére és létszámára hivatkozva - az Egyesült Államok a leghatékonyabb szövetségesének tartja a szélsőséges IÁ elleni harcban.

A szíriai konfliktust figyelemmel kísérő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet kedd délelőtt azt közölte, hogy az SDF támadást indított hajnalban az IÁ szíriai központja ellen a város keleti részén, illetve egy katonai bázis ellen a település északi peremén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!