Török népszavazás - Egy ellenzéki képviselő az EJEB-nél kérelmezte a referendum érvénytelenítését

Külföld, 2017.04.28

A legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) egyik izmiri képviselője, Musa Cam pénteken az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB) kérelmezte, hogy választási csalás miatt a strasbourgi testület nyilvánítsa érvénytelennek a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai népszavazást - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az egyénileg benyújtott kérelemben Cam kifejtette: a referendum kampányidőszakában az állami forrásokat a pártatlanság helyett úgy használták fel, hogy a választók az alkotmánymódosítás mellett szavazzanak. A folyamatot Recep Tayyip Erdogan török államfő személyesen koordinálta - írta Cam.

A CHP-képviselő hozzátette: a török médiában a változtatást ellenzőket azzal vádolták, hogy támogatást nyújtanak a Törökország-ellenes terrorszervezeteknek. Kiemelte: a népszavazás a tavaly júliusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot törvényerejű rendeleteinek szabadságjogokat korlátozó környezetében zajlott.

Cam azt is állította, hogy az alkotmánymódosítással Törökországban megszűnt a hatalmi ágak szétválasztása.

A CHP a múlt héten először a Legfőbb Választási Tanácshoz (YSK), majd a legfőbb közigazgatási bírósághoz fordult hasonló kérelemmel, miután a párt állítása szerint a YSK legalább 2,5 millió olyan borítékot és szavazócédulát érvényesnek fogadott el a voksok összesítésénél, amelyek nem voltak hivatali pecséttel ellátva és ez befolyásolhatta a népszavazás kimenetelét. Mindkét testület visszautasította a panaszokat.

A CHP jelezte: következő lépésként az EJEB-hez fordul a kérdésben. A párt kérelme ugyanakkor későbbre várható.

Erdogan szerint az EJEB nem jogosult a népszavazás eredményének felülvizsgálatára és az ügy már le van zárva.

Az alkotmánymódosítás teljesen csak 2019. november 3-a után, tehát a következő parlamenti és köztársaságielnök-választást követően lépne életbe, de néhány intézkedést a kormány már hamarabb foganatosít. Köztük azt a pontot, amely engedélyezi, hogy az államfő megőrizze pártjához fűződő viszonyát, míg hagyományosan semleges közszereplőként kellett tevékenykednie.

Binali Yildirim török miniszterelnök pénteken újságíróknak azt nyilatkozta: a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) május 2-án meghívja soraiba egykori alapítóját és első elnökét, Erdogant, hogy ismét csatlakozzon ahhoz.

Az AKP május 21-én rendkívüli kongresszust tart Ankarában, amelynek keretében - a török sajtó szerint - 2 év 9 hónap után Erdogan ismét visszakerülhet a kormánypárt élére. Erdogan azután vált meg a tiszttől, hogy 2014 nyarán köztársasági elnökké választották.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!