Török népszavazás - Szakértő: Törökország csaknem fele nem ért egyet az elnöki rendszer bevezetésével

Külföld, 2017.04.16

Törökország csaknem fele nem ért egyet az elnöki rendszer bevezetésével, tehát Recep Tayyip Erdogan elnök nem érezhet nagy támogatást a háta mögött - fejtette ki Tarik Demirkan Törökország-szakértő az M1 aktuális csatorna esti műsorában vasárnap, a török népszavazás eredményét értékelve.

A még nem hivatalos eredmények szerint az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek 51,34 százalékos többségbe.

Tarik Demirkan, a Türkinfo portál főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelek szerint a török nagyvárosokban csökkent az Erdogan elnököt támogatók aránya, a kurd területeken a nem szavazatok kerültek többségbe, ugyanakkor a külföldön leadott szavazatok segíthették az igen szavazatok győzelmét.

Hangsúlyozta: az elmúlt egy-két hónapban, az állam anyagi erejét is mozgósítva, olyan kampány folyt, amelyben "egészpályás letámadással" próbálták lehengerelni az ellenzéki pártok álláspontját, ennek ellenére csak egy százalék a különbség.

A szakértő szerint ez a kis különbség Erdogan elnök számára figyelmeztetés lesz, Tarik Demirkan úgy véli, az elnök vissza fog venni konfliktusokat gerjesztő politikájából - főleg Európával szemben -, és békülékenyebb politikát fog folytatni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!