Török puccskísérlet - Aggódik a török média helyzete miatt az ENSZ és az EBESZ

Külföld, 2016.07.28

Aggodalmuknak adtak hangot a török média helyzete miatt az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői csütörtökön Bécsben, hangsúlyozva: a puccskísérlet után a sajtóorgánumoknál végzett, egyre terebélyesedő "tisztogatás" súlyos csapást jelent a közéleti vitákra nézve.

David Kaye szólásszabadságért felelős ENSZ-különmegbízott és Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője közös állásfoglalásban bírálta a török kormányt legutóbbi intézkedései miatt.

A török hatóságok szerdán összesen 47 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében, továbbá számos szerkesztőséget szüntettek meg az elmúlt 24 órában.

A független újságírók letartóztatása és a nyomtatott, valamint az elektronikus média bezárása nagy kárt okoz a törökországi közéletnek - figyelmeztettek a nemzetközi szervezet szakértői. Egyúttal szorgalmazták, hogy a török hatóságok gondolják újra döntéseiket és erősítsék meg a sajtószabadság melletti elkötelezettségüket.

Az intézkedések drasztikusak, sokkolóak és példátlanok Törökország utóbbi éveit tekintve - hangsúlyozta az ENSZ különmegbízottja.

Az állásfoglalás tartalmazza azt is, hogy a török kormány a rendkívüli állapotra hivatkozva elrendelte három hírügynökség, 16 tévécsatorna, 23 rádióadó, 45 újság és 15 magazin szerkesztőségének bezárását, blokkolta húsz weboldal elérhetőségét és 29 kiadó működését vonta vissza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!