Török puccskísérlet - Ismét több mint száz elfogatóparancsot adtak ki gülenizmus gyanúja miatt

Külföld, 2017.10.13

Újabb 117 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot pénteken Törökországban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban áll a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az érintettek állítólag megsértették az adótörvényt, valamint az adományozásról, továbbá a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvényt, okiratot hamisítottak, pénzmosást, illetve - vallási érzelmeket kihasználva - csalást követtek el. A beszámoló alapján a pénteki razziának Isztambul a központja, de a rendőrségi fellépés még 14 tartományra kiterjed, 124 helyszínen hajtanak végre rajtaütéseket és házkutatásokat a hatóságok.

Ankara a tavalyi hatalomátvételi incidensért az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé. A török állam szerint a - terrorszervezetnek nyilvánított - mozgalom hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába, miközben különféle jótékonysági célokra gyűjtéseket szervezett és az adomány vált az egyik fő bevételi forrásává.

Törökországban egy év alatt több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és így a puccskísérlethez. Az azóta is mindennapos tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem Gülen feltételezett támogatóit is.

Az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy az összeesküvésre adott török válasz túlzó, és ezáltal az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön közzétett jelentése azt állítja, hogy a terrorizmussal vagy a tavaly júliusi puccskísérletben való részvétellel vádolt török állampolgárokat számtalanszor megkínozzák a rendőrségi őrizetben. Emellett egyre több olyan esetről hallani, hogy a hatóságok közreműködésével embereket rabolnak el és ismeretlen helyen tartják őket fogva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!