TV műsor

Török puccskísérlet - Két minisztérium alkalmazottai ellen adtak ki elfogatóparancsot

Külföld, 2017.05.16

Az energiaügyi és az oktatásügyi minisztérium 85 alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot kedden Törökországban annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak a tavaly július 15-ei puccskísérlet összeesküvőivel - jelentette a CNN Türk török hírtelevízió.

A beszámoló szerint az energiaügyi tárcától 60, az oktatásügyitől 25 ember ellen rendelték el a kényszerintézkedést.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a hatalomátvételi incidensért.

Az igazságügyi minisztérium május eleji adatai alapján az elmúlt 10 hónapban 48 636 embert helyeztek előzetes letartóztatásba az államcsínykísérlettel összefüggésben. Összesen 149 833 ember esetében indult eljárás Törökországban, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen.

Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Donald Trump amerikai elnök kedden a Fehér Házban fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfőt. A két vezető találkozójának legfőbb témája az előzetes értesülések alapján a szíriai helyzet lesz, de várhatóan szóba kerül Gülen sorsa is, akinek letartóztatását, illetve kiadatását Ankara már többször kérelmezte.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!