Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Török puccskísérlet - Németországban házkutatást tartottak imámoknál kémkedés gyanúja miatt

Külföld, 2017.02.15

Házkutatást tartottak szerdán Németországban muzulmán hitszónokoknál - imámoknál -, akiket kémkedéssel gyanúsítanak a tavalyi törökországi puccskísérlettel összefüggésben.

A német szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék-Pfalz tartományban razziáztak, négy muzulmán egyházi személy lakását kutatták át.

Azzal gyanúsítják őket, hogy adatokat gyűjtöttek az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen vallási mozgalmának híveiről, és kémkedésük eredményéről jelentést tettek a kölni török főkonzulátusnak. Jogsértő tevékenységük alapja a török vallásügyi hivatal (Diyanet) tavaly szeptember 20-án kiadott rendelkezése, amelyben Fethullah Gülent nevezték meg a július 15-én történt erőszakos hatalomátvételi kísérlet felelősének.

A gyanúsítottak a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) nevű szervezethez tartoznak, amely mintegy 900 németországi muzulmán közösséget fog össze és szoros kapcsolatban áll a Diyanettel. Az imámokat is a Diyanet küldi Németországba, fizetésüket Törökországból kapják.

A DITIB-et régóta és széles körben bírálják a német nyilvánosságban, a kritika szerint a szervezet tevékenységében összemosódik a politika és a vallásos kultúra, és Ankara irányítása alatt fő feladata az iszlám egy konzervatív szunnita válfajából és a török nyelvből álló "pántörök" önazonosság, identitás terjesztése és erősítése, illetve Recep Tayyip Erdogan török elnök és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) támogatása.

A szövetségi legfőbb ügyészség eljárásával kapcsolatban az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány a közelmúltban jelezte is, hogy felszámolja az együttműködést a DITIB-bel, ha nem függetlenedik Ankarától és nem tárja fel a lehető legnagyobb alapossággal a kémkedési, adatgyűjtési botrányt.

A DITIB elismerte, hogy imámok adatokat gyűjtöttek Gülen-hívek ellen, de hangsúlyozta, hogy ezért a Diyanet felelős. Állásfoglalása szerint a "sajnálatos" esetek egy félreértés, "működési zavar" következményei: az imámok egy olyan Diyanet-rendelkezés alapján "lépték túl hatáskörüket", amely nem vonatkozik az európai országokra.

A 82,8 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muzulmán él, túlnyomórészt szunnita törökök, a legtöbben Észak-Rajna-Vesztfáliában laknak.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!