Törökország nem vesz részt az EBESZ emberi jogi konferenciáján Varsóban

Külföld, 2018.09.12

Törökország távol marad az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szeptember 10-21. között Varsóban megrendezendő emberi jogi konferenciájától, mert elfogadhatatlan számára, hogy azon "a civil szervezeti álca alatt" egy "Törökország-ellenes terrorszervezethez" kapcsolódó "képződmények" is részt vesznek - jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség.

Az Anadolunak nyilatkozó diplomáciai források ugyanakkor hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy az EBESZ-tagállamok képviselői és a civil szervezetek ugyanazzal a státusszal rendelkeznek a találkozón. Egyúttal kiemelték: Ankara nincs ellene, sőt támogatja, hogy a civil szervezetek nemzetközi fórumokon szabadon hallathassák hangjukat, hiszen ez az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság része.

A beszámoló szerint a források nem nevesítették a "Törökország integritása ellen tevékenykedő terrorszervezetet", az Anadolu azonban közölte, hogy Ankara figyelmeztetései ellenére már az EBESZ tavalyi varsói konferenciáján is jelen voltak olyan szervezetek, amelyek a 2016-os törökországi katonai puccskísérletért felelőssé tett gülenista mozgalomhoz köthetők.

A Deutsche Welle (DW) török nyelvű kiadása akkoriban arról írt, hogy 2017 szeptemberében Varsóban az akkori török küldött tiltakozó beszédét követően el is hagyta a termet.

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok általa terrorszervezetnek tartott nemzetközi hálózatát vádolja a két évvel ezelőtti katonai puccskísérletért. Gülen tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez.

A török hatóságok 2016. július 15. óta belföldön átfogó tisztogatásokat hajtanak végre a társadalom legszélesebb rétegeiben, de külföldön is igyekeznek fellépni a mozgalom tagjai és támogatói ellen. Az Európai Unió számos vezető politikusa korábban többször élesen bírálta a török vezetést, amiért a kormányzati megtorlás nem csak a puccsistákra szorítkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!