Törökország-szakértő: csak a népszavazás után rendeződhet a viszony az EU-val

Külföld, 2017.03.22

Egeresi Zoltán Törökország-szakértő szerint mivel az "odaszólogatásokat" az uniós tagállamoknak az április 16-ai török népszavazás fűti, ezért a viszonyt csak a szavazás után rendezhetik az Európai Unióval.

A szakember az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azt mondta, az utóbbi hetekben a török-EU viszony több évtizedes diplomáciai mélypontra süllyedt, főleg a török fél tesz olyan kijelentéseket, amelyek sokkolják az érintett országok társadalmát. Mivel ennek fő motivációja az április 16-ai török népszavazás az elnöki rendszer bevezetéséről, a viták rendezése is csak a szavazás után várható - mondta Egeresi Zoltán, hozzátéve, hogy ezután is lehet számítani kemény kijelentésekre.

A szavazással kapcsolatban a szakértő azt mondta, nagyjából fele-fele arányban vannak az igenek és a nemek, ezért általános mozgósításra van szükség. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha a nemek győznek is, abba Erdogan nem fog belebukni, 2019-ig biztosan hatalmon marad, és az akaratát így is keresztül tudja vinni a kormányon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!