Törökországban újabb amerikai diplomata ellen adtak ki letartóztatási parancsot

Külföld, 2017.10.09

(MTI/Reuters/dpa) - Törökországban az amerikai konzulátus egy újabb munkatársa ellen adtak ki letartóztatási parancsot hétfőn azt követően, hogy egy másik diplomata őrizetbe vétele miatt a hétvégén Washington és Ankara kölcsönösen felfüggesztette a vízumkiadásokat - jelentette a török sajtó.

Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy a biztonsági szolgálatok körözést adtak ki az újabb konzulátusi dolgozó ellen, akinek feleségét és gyermekét a török rendőrség kikérdezte. Egyelőre nem tudni, a hatóságok mivel indokolják a letartóztatási parancs kiadását, s eddig nem is kommentálták a történteket. A török igazságügyi miniszter korábban ugyan elmondta: nem tud arról, hogy újabb személy ellen adtak volna ki letartóztatási parancsot.

A nap folyamán a török kormány felszólította az Egyesült Államokat, állítsa helyre a vízumkiadások rendjét törökországi külképviseletein. Ez okból hétfőn bekérették a külügyminisztériumba Philip Kosnettet, az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének ügyvezetőjét - közölte az Anadolu állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az Anadolu úgy tudja, Washington döntését Ankara igazságtalannak, s a helyzet szükségtelen elmérgesítésének minősítette.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége vasárnap jelentette be: a bevándorló vízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak, nem sokkal később Törökország hasonló lépésre szánta el magát. Minderre azt követően került sor, hogy a múlt héten a török hatóságok őrizetbe vették az amerikai konzulátus egyik török munkatársát, mert a gyanújuk szerint kapcsolatban állt a tavaly nyári törökországi puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülen mozgalmával. A török hatóságok kémkedéssel és a török kormány és alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!