Törökországot az emberi jogok betartására szólította fel az EP elnöke

Külföld, 2017.03.20

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke aggodalmát fejezte ki a török politikai fejlemények miatt és az emberi jogok betartására szólította fel Ankarát - közölte az uniós parlament sajtószolgálata hétfőn.

Tajani emberi jogi aktivisták részvételével egy brüsszeli konferencián tartott beszédében kijelentette: Európa alapértékei közé tartozik az emberi jogok védelme, egy demokráciának pedig fontos eleme a gondolat szabadsága.

Kiemelte: annak, hogy egy ország az Európai Unióhoz tartozhasson, első számú feltétele, hogy magáénak vallja ezeket az értékeket.

Elmondta, amikor újságírókat börtönöznek be, nők, politikai ellenfelek, kisebbségek képviselői és diszkrimináció áldozatai kerülnek börtönbe, erős európai vezetésre van szükség a közös és alapvető értékekért folytatott küzdelem sikeréért.

Antonio Tajani rendkívül aggasztónak nevezte, hogy újságírókat ítélnek el terrorizmus vádjával pusztán azért, mert a munkájukat végezték. Arra szólította fel Ankarát, hogy engedje szabadon az igazságtalanul fogvatartott hazai és külföldi újságírókat.

Az EP elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök "náci praktikák" alkalmazásával és terrorista szervezetek támogatásával vádolta meg Angela Merkel német kancellárt, egy demokratikus európai ország vezetőjét. Németország minden alapvető szabadságjogot messzemenően biztosít, és Erdogan a kijelentésével minden európait megsértett - tette hozzá.

Tajani aláhúzta, az Európai Parlament elítéli a júliusi sikertelen puccskísérletet, ugyanakkor nem tud szemet hunyni afelett, hogy a rendteremtés következményeképpen 41 ezer ember került rács mögé, köztük 6 ezer politikai aktivista, 91 ezren vesztették el munkájukat és 125 ezer köztisztviselő ellen indult lejárás.

Az elnök tisztességes eljárások lefolytatására és a jogállamiság betartására szólította fel Ankarát. Kiemelte, az emberi jogok betartása által válik a világ jobban élhetővé. Jogállamiság, szabadság, az emberi jogok tiszteletben tartása és az egyenlőség biztosítása nélkül nem lehet békét, stabilitást és fejlődést elérni - tette hozzá az Európai Parlament elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!