Történelmi csúcsra emelkedett az ifo németországi üzleti hangulatindexe

Külföld, 2017.06.26

Történelmi csúcsra emelkedett az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe júniusban, újabb jeleként annak, hogy az euróövezet legnagyobb gazdasága erős maradt a második félév kezdetére.

Az intézet hétfőn kiadott jelentése szerint az üzleti hangulatindex 115,1 pontra nőtt a májusi 114,6 pontról. Elemzők 114,4 pontra számítottak.

Az index aktuális gazdasági környezetet számszerűsítő almutatója 124,1 pontra emelkedett az előző havi, a felülvizsgálat után 0,1 ponttal, 123,2 pontról 123,3 pontra módosított értékről. Elemzők enyhe emelkedést, 123,3 pontot vártak.

A következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat mérő almutató is emelkedett, a májusi 106,5 pontról 106,8 pontra, míg elemzők visszaesésre, 106,4 pontra számítottak.

Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama gyakorlatilag meg sem mozdult a vártnál jobb adatokra, az adatok közzététele előtt és után is az 1,1200 dollár közötti szinten mozgott.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával üzleti hangulatindexét.

A német gazdaság már kicsattanó egészségnek örvend: a munkanélküliség rekordmélységben áll, a hazai össztermék pedig negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal nőtt január-márciusban. Elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben hasonlóan erős ütemben bővül a gazdaság.

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza kiemelte, hogy különösen erős jelentésekkel rukkoltak elő az ipari termelők, a német gazdaságban az év meglepetése lehet az ipar újjászületése. "A francia parlamenti választások utáni bizonyos megnyugvás és eu(ro)fória, valamint a német ipar fényes kilátásai" voltak a fő tényezők abban, hogy az ifo németországi üzleti hangulatindexe rekordszintre emelkedett júniusban - mutatott rá Brzeski, hangsúlyozva, hogy egyre több bizonyíték utal arra, hogy az év második felében a befektetések is erős ütemben növekedhetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!