Tovább emelkedett a HIV-fertőzöttek száma Csehországban

Külföld, 2017.07.12

Tovább emelkedett a nyilvántartott HIV-fertőzöttek száma Csehországban. Az év első öt hónapjában 109 új beteget vettek nyilvántartásba - jelentette a HIV/AIDS cseh nemzeti egészségügyi laboratórium közleményben szerdán Prágában.

1985-től, amióta a hivatalos kimutatást vezetik, 2017 májusáig Csehországban 3015 HIV-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, köztük 2583 férfi és 432 nő volt. Az AIDS-betegséget 561 személy kapta meg, közülük 268-an belehaltak. További majdnem száz fertőzött más okból halt meg.

A HIV-fertőzések száma Csehországban 2002 óta folyamatosan emelkedik, és ez elsősorban a férfi-férfi szexuális kapcsolatok következménye. A melegekre tavaly a HIV-fertőzések 78 százaléka esett. Tavaly 286 embernél mutatták ki a HIV-fertőzést, ami hússzal több, mint 2015-ben - áll a közleményben.

Bár világviszonylatban Csehországban alacsonynak mondható a HIV-fertőzések száma, az orvosok szerint az esetek gyors növekedése aggodalomra ad okot. Általános szakértői vélemény, hogy a növekedés oka az erotikus szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számának gyors növekedése, illetve az, hogy az évek elteltével a csehek óvatossága a szexuális életben nagyon visszaesett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!