Tovább emelkedett az ifo németországi üzleti hangulatindexe

Külföld, 2017.03.27

Közel hatéves csúcsra emelkedett az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe márciusban, újabb jeleként annak, hogy az euróövezet legnagyobb gazdasága lendületbe jött.

Az intézet hétfőn kiadott jelentése szerint az üzleti hangulatindex 112,3 pontra - 2011 júniusa óta a legmagasabb szintre - növekedett a februári, a felülvizsgálat után 0,1 ponttal, 111,0 pontról 111,1 pontra módosított értékről. Elemzők 111,0 pontra számítottak.

Az index aktuális gazdasági környezetet számszerűsítő almutatója 119,3 pontra emelkedett a februári 118,4 pontról. Elemzők enyhébb csökkenést, 117,9 pontot vártak.

A jövőbeni várakozásokat mérő almutató is emelkedett, a februári 104,2 pontról 105,7 pontra, míg elemzők visszaesésére, 104,0 pontra számítottak.

Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama gyakorlatilag meg sem mozdult a vártnál jobb adatokra, az adatok közzététele előtt és után is az 1,0868-1,0870 dollár közötti szinten mozgott.

Az euró hétfőn több mint 0,60 százalékkal erősödött napi szinten, ami jórészt annak köszönhető, hogy az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyerte meg a németországi Saar-vidéken vasárnap rendezett tartományi törvényhozási választást.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával üzleti hangulatindexét.

A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet március közepén hozta nyilvánosságra üzleti hangulatindexét, amely arról tanúskodott, hogy Németországban enyhén, az euróövezetben pedig jelentősen javult az üzleti hangulat márciusban. A német gazdasági hangulatindex értéke 2,4 ponttal, 12,8 pontra, az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató pedig 0,9 ponttal, 77,3 pontra nőtt.

A két felmérés közötti különbség az, hogy az ifo a németországi vállalkozások körében gyűjt adatokat, a ZEW pénzügyi elemzőket kérdez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!