Tovább nőtt áprilisban a román külkereskedelemi mérleg hiánya

Külföld, 2017.06.09

Tovább nőtt áprilisban a román külkereskedelmi mérleg hiánya, amely meghaladta az egymilliárd eurót a negyedik hónapban - közölte a román statisztikai intézet pénteken.

Idén, az első négy hónapban 3,367 milliárd euró volt a román kereskedelmi mérleg hiánya, ami 568,2 millió euróval - 20 százalékkal - több a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A vizsgált időszakban a román kivitel értéke 20,235 milliárd euró volt, a behozatalé 23,602 milliárd euró. Az import alig valamivel magasabb ütemben nőtt az exporthoz képest: a behozatal 10,5 százalékkal, míg az export 9 százalékkal volt magasabb a tavaly január-áprilisi időszakhoz képest.

A román külkereskedelmi deficit lassulását vetíti előre az is, hogy havi szinten idén áprilisban a román export növekedése meghaladta az import-növekedést: míg előbbi 1,5, utóbbi 0,5 százalék volt a márciusi adatokhoz képest.

A külkereskedelmi mérleg hiánya tavaly ugrott meg Romániában, amikor a négy százalékpontos áfacsökkentés nyomán látványosan megnőtt a belföldi fogyasztás. Idén újabb egy százalékponttal, 19 százalékra csökkent az áfa Romániában, a kiskereskedelmi forgalom növekedése azonban lassulóban van.

Tavaly csaknem 10 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya, ami 19 százalékkal haladja meg a 2015-ös deficitet. Románia tavaly 57,385 milliárd euró értékben exportált, az import pedig elérte a 67,342 milliárd eurót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!