További öt képviselő hagyta el a legkisebb szlovák kormánypártot

Külföld, 2016.08.16

További öt parlamenti képviselő hagyta el kedden a Háló (Siet) nevű legkisebb szlovák kormánypártot, egyúttal közölték, hogy tárgyalni szeretnének a Bugár Béla vezette Most-Híd koalíciós párttal a lehetséges együttműködésről.

A Radovan Procházka korábbi pártelnökkel néhány hete szembekerült öt parlamenti képviselő - Andrej Hrnciar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamcík - kedden bejelentette, hogy miután nem sikerült közös nevezőre jutniuk Roman Brecelyvel, a Háló szombaton megválasztott új elnökével, a kilépés mellett döntöttek. Parlamenti képviselői mandátumukat mindnyájan továbbra is megtartják.

Az ötösfogat megalapította a Felelős Politikáért elnevezésű platformot, és deklarálta a Robert Fico vezette kormány további támogatását. Ugyanakkor közölték: tárgyalni szeretnének a Bugár Béla vezette Most-Híd magyar-szlovák koalíciós párttal a lehetséges együttműködésről és a frakciójába való belépésről. Andrej Hrnciar, aki korábban a Híd színeiben szerzett parlamenti mandátumot, azt állítja, azért akarnak tárgyalni a Bugár Béla vezette párttal, mert programját közelinek érzik magukhoz. Új pártot alakítani nincs szándékukban.

Az öt képviselő saját nyilatkozata szerint azért távozott a Hálóból, mert elégedetlen a párt működésével.

A pártnak eredetileg tíz képviselője volt, de ez a szám most kettőre apadt. A Háló három képviselője - Miroslav Beblavý, Katarína Machácková a Simona Petrík - ugyanis ellenezték a Robert Fico vezette négypárti kormánykoalícióba való belépést, ezért a kabinet megalakulása után azonnal elhagyták a Hálót. Őket követte most az újabb öt parlamenti képviselő, akik viszont a hármastól eltérően továbbra is támogatni akarják Robert Fico kormányát. A Hálónak létszámhiány miatt nincs parlamenti frakciója.

Bugár Béla a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerint elmondta, hogy nem zárkózik el az ötösfogattal való tárgyalások elől. A kérdést kedd este a Híd elnöksége is megvitatja.

Amennyiben az öt képviselő valóban belépne Bugár pártjának frakciójába, annak 15-re nőne a létszáma a 150 tagú szlovák parlamentben.

A legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szóvivője útján közölte, hogy a történések nem befolyásolják a négypárti kormánykoalíció pozícióját és működését, és az egészet a Háló belső ügyének tekintik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!