Továbbra is belügyminiszter marad a szlovén kormányában Hojs, aki még júniusban benyújtotta lemondását

Külföld, 2020.09.21

Továbbra is belügyminiszter marad Janez Jansa szlovén miniszterelnök jobbközép koalíciós kormányában Ales Hojs, aki még június végén nyújtotta be "visszavonhatatlan" lemondását a Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter ellen indított ügyészségi nyomozás és házkutatás miatt, amely szerinte politikai indíttatású volt - írta a helyi sajtó hétfőn.

Hojs akkor azt mondta: addig a helyén marad, amíg nem találják meg utódját. Jansa azonban nem értesítette a parlamentet a miniszter lemondásáról, amelyet annak hivatalosan is jóvá kellett volna hagynia. Ehelyett azt kérte Hojstól, hogy vizsgálja felül döntését. A központi nyomozó főügyészség (NPU) korrupció miatt indított nyomozást a gazdasági miniszterrel szemben, és azzal vádolták, hogy politikai befolyásával élve előnyben részesített egyes cégeket a lélegeztetőgépek és szájmaszkok beszerzésénél. Hojs szerint ugyanakkor az ügyészségi nyomozás politikai indíttatású volt, ezért benyújtotta lemondását. Ezt megelőzően lemondott Anton Travner országos rendőrfőkapitány is.

Nem sokkal később baloldali ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a belügyminiszter ellen. Hojs akkor úgy döntött: hivatalában marad a bizalmatlansági szavazásig, azt követően pedig újra beszél a kormányfővel pozíciójáról a kabinetben.

A parlament szombaton hajnalban nem szavazta meg az ellenzéki indítványt, amely Hojs lemondását követelte, és amelyben azt rótták fel neki, hogy meg akarta semmisíteni Marko Perkovic Thompson nacionalista horvát popénekes koncertjének tilalmát. A vitatott énekes még 2017-ben lépett volna fel Mariborban, de a város vezetése a közrend és a béke megőrzése érdekében betiltotta a koncertet. A rendeletet később megsemmisítette a közigazgatási bíróság, amelyet a belügyminisztérium határozatával megerősített.

Hojs a parlamenti vitában szombaton azzal védekezett, hogy a jogállamiság szerint jártak el, és személyesen nincs semmi köze az esethez. A belügyminisztert más bírálatok is érték az ellenzék részéről, köztük az, hogy beavatkozott a rendőrség és az ügyészség munkájába.

Ales Hojs a szlovén hírügynökségnek (STA) megerősítette, hogy Jansa hétfőn visszaadta neki a borítékot lemondásával, ő pedig úgy döntött, marad. Hojsot egyébként Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) javasolta a tárca élére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!