Továbbra is magas az infláció Ukrajnában, a legnagyobb mértékben a tojás drágult

Külföld, 2018.04.10

Ukrajnában márciusban 13,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a februári 14 százalék után - közölte az ukrán állami statisztikai hivatal kedden.

A márciusban a fogyasztói árak 1,1 százalékkal nőttek a februárhoz és 3,5 százalékkal tavaly decemberhez viszonyítva.

A legnagyobb mértékben a tojás drágult, egy év alatt 61,7 százalékkal. A gyümölcsök 40,6, a hús és húskészítmények 25,9, a zöldségek 25,6 százalékkal drágultak az elmúlt egy évben Ukrajnában.

Februárhoz viszonyítva márciusban a ruhák és cipők drágultak leginkább - 9,6 százalékkal -, míg a zöldségek 5, a vasúti személyközlekedés 3,3, a gyümölcsök 3, a halfélék pedig 1,6 százalékkal kerültek többe a fogyasztóknak.

A maginfláció a statisztikai hivatal közlése szerint márciusban Ukrajnában éves szinten 9,4 százalék, az előző havihoz képest 1,4, az év elejétől számítva pedig 2,7 százalék volt.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy februárban az éves infláció 0,11 százalékkal mérséklődött a januárihoz képest.

A Korreszpondent ukrán hírportál arról számolt be, hogy kedden a Világbank a korábbi 7 százalékos becsléshez képest 10 százalékra módosította az Ukrajnában idén várható infláció mértékét 3,5 százalékosra becsült GDP-növekedés mellett. A 2018-as évi állami költségvetésben Kijev 9 százalékos éves inflációval számolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!