Továbbra is 1,75 százalékon tartja a román jegybank az alapkamatot

Külföld, 2017.10.03

Változatlanul 1,75 százalék maradt a román alapkamat, a román nemzeti bank (BNR) igazgatótanácsa ugyanis keddi ülésén a jegybanki közbelépést sürgető kormányzati nyomás ellenére sem módosította az irányadó kamatot.

Romániában a szokásosnál nagyobb figyelem övezte a BNR keddi kamatdöntését, mivel az utóbbi hetekben egyre növekvő aggodalmat okozott a hitelesek között a bankközi hitelkamatláb (ROBOR) gyors növekedése. A háromhavi ROBOR - amely számos változó kamatú lejhitel törlesztőrészletének képletében szerepel - idén szeptember elejéig 0,9 százalék körül mozgott, de az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedve, hétfőn már elérte az 1,8 százalékot.

A BNR a 2015 májusa óta változatlan 1,75 százalékos történelmi mélyponton tartotta az alapkamatot, a ROBOR további emelkedésének megfékezése érdekében azonban mintegy 9,3 milliárd lejt (632 milliárd forint) dobott piacra, hogy egyhetes kölcsönökkel kielégítse 13 kereskedelmi bank lejigényét.

A nemzeti bank augusztus elején emelte az idei és a jövő évi inflációs előrejelzését. Az új becslés szerint az év végén 1,9 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számolnak, jövőre 3,2 százalékos inflációra számítanak.

Az éves inflációs ráta az idén került pozitív tartományba, miután másfél évig negatív volt azt követően, hogy a hatóságok több lépésben csökkentették az általános forgalmi adót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!