Továbbra is árvíz sújt több németországi települést

Külföld, 2017.07.27

Továbbra is árvíz sújt több települést Németország középső részén, csütörtökön két nagyobb városban, Hildesheimben és Braunschweigben is kritikus helyzet alakult ki.

A hét elején kezdődött heves esőzés ugyan csütörtökre alábbhagyott a Harz hegység térségében, de az árhullám elérte a hegyvonulattól északra és nyugatra fekvő vidékeket.

A medrükből kilépő folyók és patakok több településen elárasztottak picéket és elöntöttek utakat. A 100 ezer lakosú Hildesheim és a 250 ezres Braunschweig mellett több kisvárosban és községben is nagy erőkkel, több száz tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember részvételével védekeznek az árvíz ellen homokzsákokkal és mobilgátakkal, és igyekeznek elvezetni a vizet az elárasztott lakott területekről.

A Harz hegységben fekvő Goslarban és környékén csütörtökön visszavonták az előző nap elrendelt katasztrófariadót, így az árvízvédelmi válságstáb után ismét a helyi önkormányzatok irányítják a közigazgatást, ami egyelőre az árvíz utáni takarítási munkálatok összehangolásából és a károk felméréséből áll. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listáján szereplő goslari belvárosban mekkora kár keletkezett a középkori épületekben.

A kisvárostól néhány kilométerre fekvő Wernigerodéban továbbra sem találják azt a 69 éves asszonyt, aki szerdán tűnt el, amikor tetőzött az ár a Holtemme nevű folyón. Az asszony háza a folyó partján áll, és a rendőrség szerint előfordulhat, hogy magával ragadta az áradat.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a régióban nagyjából két nap alatt négyzetméterenként több mint 100 liter csapadék hullott, ami meghaladja a júliusi egész havi 70 literes átlagot. Azonban az rendkívül sok csapadékot szállító frontok lassan elhagyják az országot és visszatér a nyáron megszokott száraz, meleg idő, a déli tartományokban vasárnap már kánikula lehet, a hőmérséklet maximuma 34 Celsius-fok körül akalulhat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!