Trócsányi László: az EU-nak aktívabb közvetítői szerepet kell betöltenie a libanoni válság megoldása érdekében

Külföld, 2021.09.16

Az Európai Unió (EU) akkor tudna segíteni Libanonnak, ha közvetítői szerepében aktívabb lenne, és nem szankciókkal fenyegetne - hangsúlyozta Trócsányi László fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az EP csütörtöki plenáris ülésén, amelyen a libanoni válságról szóló jelentésről szavaztak.

Trócsányi László az MTI-hez eljuttatott sajtóközleménye szerint felszólalásában üdvözölte, hogy múlt pénteken Libanonban felállt a régóta várt, teljes felhatalmazással rendelkező kormány.

"Sok feladat áll az új kabinet előtt, hiszen a politikai válság mellett a gazdasági, pénzügyi válság is egyre súlyosabb az országban" - mutatott rá. Libanon mindennapjait áramkimaradások, üzemanyag- és élelmiszerhiány, túlterhelt kórházak, hatalmas munkanélküliség és egyre növekvő számú menekült lakosság jellemzik" - tette hozzá a képviselő.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy alig egy évvel a tavalyi, mai napig tisztázatlan körülmények közt történt bejrúti robbanás után az országot idén augusztusban újabb megrázó tragédia érte, amikor Akkárban felrobbant egy üzemanyagtartály. Mindeközben az EP kedden tartott plenáris vitáján több képviselő is további szankciók bevezetését szorgalmazta Libanonnal szemben.

"Egyetértek abban, hogy a sürgősen reformokra van szükség Libanon hosszútávú fejlődéséhez és stabilizálódásához, azonban a humanitárius segítségnyújtást sem lehet tovább halogatni. Az EU akkor tudna segíteni Libanonnak, ha aktívabb lenne közvetítői szerepében. Akkor tudna mediterrán szomszédjainak partnereként cselekedni, ha a megoldások megtalálásában nyújtana segítséget" - hangsúlyozta Trócsányi László az újonnan megalakult libanoni kormány és az EU közötti kapcsolatról szólva.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) továbbra is alapvető strukturális reformok meghozatalához köti a hitelnyújtást az országnak, azonban a 13 hónapnyi politikai patthelyzet miatt a tárgyalások a kérdésről megszakadtak. Trócsányi László képviselő ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a politikai alkudozások idejének vége, most a tetteknek kell következnie.

Az EP plenáris ülése csütörtökön tartotta szavazását a Libanonban kialakult válságról szóló jelentésről. Az országban évek óta húzódó politikai, gazdasági, pénzügyi válságok és a sorozatosan kudarcba fulladt kormányalakítási kísérleteket követően szeptember 10-én sikeresen megalakult az új libanoni kormány, így lehetőség nyílt a sokat halogatott reformok bevezetésére és az IMF-tárgyalások folytatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!