Trump: az erőszakot a rendőrség szerepét kicsinyítő szélsőbaloldali politikusok szítják

Külföld, 2020.09.01

Az egyes amerikai városokban uralkodó erőszakot a rendőrség szerepét kicsinyítő szélsőbaloldali politikusok szítják - jelentette ki Donald Trump elnök a Fehér Házban tartott hétfő esti sajtókonferenciáján.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: demokrata párti kihívója, Joe Biden "erkölcsi támogatást" nyújtott az erőszakba torkolló tüntetéseken felbukkanó vandáloknak.

Korábban Trump a Twitteren azt írta, hogy Biden "sokkal inkább a rendőrséget" okolja az erőszakért ahelyett, hogy az "anarchistákat, agitátorokat, fosztogatókat" tenné felelőssé. Az elnök Joe Biden pittsburghi beszédére reagált, amelyben a demokraták elnökjelöltje Trumpot vádolta meg erőszak szításával.

A sajtókonferencián Trump elmondta: eddig több mint 200 erőszakos tüntetőt tartóztattak le különböző városokban, a belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca pedig közös központokat állít fel - az elnök megfogalmazásában - "baloldali civil zavargások" kivizsgálására. Név szerint bírálta a szövetségi főváros, Washington polgármesterét, a demokrata párti Muriel Bowsert, mert múlt csütörtökön, a republikánusok elnökjelölt-állító konvenciója után tüntetők zaklatták a rendezvényről távozó politikusokat.

Az elnök utalt az oregoni Portlandben vasárnapra virradóra kitört véres összecsapásokra is, amelyek során a Black Lives Matter (A fekete életek is számítanak) mozgalom aktivistái összecsaptak az őt támogatók városba érkező csoportjával, és egy ember meghalt. Leszögezte: az őt támogatók békésen demonstráltak.

Megerősítette, hogy kedden a wisconsini Kenosha városba látogat, ahol a múlt héten egy rendőr intézkedés közben hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et, majd két nappal később egy Illinois-ból érkezett tinédzser agyonlőtt két embert a Blake miatti tüntetésen. Wisconsin demokrata párti kormányzója, Tony Evers arra szólította fel Trumpot, hogy ne utazzon Kenoshába, de az elnök ezt elhárította. Mint mondta: a rend azért is állt helyre a városban, mert szövetségi rendfenntartó erők érkeztek a helyiek segítségére. Elmondta azt is, hogy tervei ellenére azért nem keresi fel Jacob Blake családtagjait, mert ők ragaszkodtak ahhoz, hogy csakis ügyvéd jelenlétében találkozzanak vele.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!