Trump az igazságügyi tárca és az FBI vizsgálatát kérte a Minneapolisban meghalt fekete férfi ügyében

Külföld, 2020.05.28

Donald Trump amerikai elnök szerdán az igazságügyi tárca és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatát kérte a Minneapolisban egy rendőri intézkedést követően meghalt afroamerikai férfi ügyében.

A héten Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után a földre tepert egy fegyvertelen fekete férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. A 46 éves George Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, elhunyt.

A jelenetet valaki rögzítette a mobiltelefonjával, és a felvétel nagy nyilvánosságot kapott a közösségi médiában. A tragédia hétfőn este történt, s azóta Minneapolisban egymást követik a tüntetések. A történtek teljes feltárását és igazságszolgáltatást követelő, köveket dobáló demonstrálók ellen a rendőrség szerdán este könnygázt vetett be.

A Floyd igazoltatását kezdeményező rendőrök azt mondták, hogy hamisított pénz forgalmazása miatt hívták őket a helyszínre, ezért állították meg a férfit. Floyd azonban a felszólítás ellenére is erőszakosan ellenállt az igazoltatási kísérletnek. A rendőrök elmondása szerint ekkor kényszerítették őt földre. A rendőrség hivatalos közleménye szerint "a rendőrtisztek a gyanúsítottat megbilincselték, és észlelték, hogy orvosi ellátásra van szüksége". Bevitték az őrszobára, és azonnal hívták a mentőket, de a férfi a kórházba szállítása közben elhunyt.

A nyilvánosságra került videón csupán az látszik, hogy az egyik rendőr rátérdel George Floyd nyakára. Az incidens kezdetét nem rögzítették, legalábbis az nem került ki a közösségi média felületeire.

Az igazoltatásban részt vevő négy rendőrt - valamennyien fehérek - kedden elbocsátották, de a helyi hatóságok azonnal megindították az ügyben a vizsgálatot. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere szerdán sajtókonferencián jelentette be, hogy büntetőeljárást indítanak a George Floyd nyakára térdeplő rendőrtiszt ellen, és felvette a kapcsolatot Mike Freeman illetékes ügyésszel is, hogy - úgy fogalmazott - "szolgáltassanak igazságot Floydnak és a családjának".

Trump szerda este a Twitteren együttérzését fejezte ki Floyd családjával, és hangsúlyozta: "igazságot fogunk szolgáltatni".

Az amerikai kommentárok egy része rámutat, hogy bár Minneapolis nagyon liberális város, erőteljesen szegregálja is a fekete bőrű lakosságot. Az elmúlt években több ellentmondásos, halállal végződő és országos felháborodást keltő rendőri intézkedés történt: 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is volt olyan erőszakos rendőri fellépés, amelynek nyomán afroamerikaiak haltak meg.

A 2015-ös gyilkosság miatt nem emeltek vádat az elkövető rendőr ellen, a 2016-ban egy utcai jelzőlámpánál megállított afroamerikait agyonlövő rendőr ellen ugyan lefolytatták az eljárást, de a végén felmentették őt. A 2017-ben gyilkosságot elkövetett rendőrt - akit nemi erőszak kísérlete miatt hívtak ki - 12,5 év börtönbüntetésre ítélték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!