Trump hivatalosan is miniszternek jelöli a belbiztonsági tárca ügyvezető miniszterét

Külföld, 2020.08.25

Hivatalosan is miniszternek jelöli, azaz véglegesítésre javasolja a belbiztonsági tárca ügyvezető miniszterét, Chad Wolfot - jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren kedden.

Az elnök a mikroblog-bejegyzésben dicsérte a tárcavezetőt, mint fogalmazott: "kiváló munkát végez és nagyra becsülöm szolgálatát".

Chad Wolf közleményben köszönte meg a javaslatot a véglegesítésre.

Donald Trump két héttel azt követően tette meg e bejelentést, hogy a Kormányzati Ellenőrző Hivatal (GAO) - amely a nevével ellentétben nem kormányzati hivatal, hanem a kongresszus tájékoztatására alakult nonprofit szervezet - közölte, a tárcavezető nem jogszerűen kinevezett a posztjára, s mivel nem esett át a kinevezéshez szükséges eljáráson, a megbízatása is érvénytelen.

A minisztérium visszautasította a megállapítást a jogszerűtlenségről, de Wolf vasárnap egy televíziós interjúban úgy fogalmazott: "erősen hiszem, hogy a tárcának megerősített miniszterre van szüksége". Az ügyvezető miniszter ezzel arra célzott, hogy kormányzati kinevezések esetében a jelöltnek szenátusi bizottsági meghallgatáson kell részt vennie, majd a szenátusnak szavazással kell jóváhagyniuk a kinevezést.

Wolf a belbiztonsági tárca stratégiai ügyekért felelős miniszterhelyetteseként 2019 novembere, a korábbi miniszter, Kevin McAleenan távozása óta irányítja ügyvezetőként a tárcát, azaz nem esett át a szenátusi eljáráson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!