Trump-Kim csúcstalálkozó - Az amerikai politikusok nem egyhangúlag tartják jónak a csúcsot

Külföld, 2018.06.12

Az amerikai politikusok nem egyhangúlag tartják jónak Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető keddi szingapúri csúcstalálkozóját, illetve az ott aláírt dokumentumot.

A szenátus republikánus többségi vezetője, Mitch McConnell az amerikai-észak-koreai kapcsolatok javításában megtett "az első nagy lépésnek" nevezte a csúcstalálkozót, hozzátéve, hogy a lépés jelentős volt, de hogy döntőnek minősíthető-e, azt majd az mutatja meg, hogy az észak-koreai vezető betartja-e vállalásait. "A tárgyalások következő szakaszában majd lemérhetjük, hogy sikerül-e ellenőrizhető megállapodásra jutni" - fogalmazott McConnell szenátor a kongresszus épületében újságíróknak. Hangsúlyozta egyúttal azt is, hogy "nekünk és szövetségeseinknek fel kell készülnünk arra, hogy ismét a lehető legnagyobb nyomásgyakorlással éljünk".

Ezt az álláspontot fejtette ki Paul Ryan házelnök is. A republikánus politikus szerint "csak az idő mondja meg, hogy Észak-Korea most komoly volt-e, ám nekünk közben folytatnunk kell a maximális nyomásgyakorlás politikáját".

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke örömét fejezte ki a csúcstalálkozó miatt, de hiányolta a konkrétumokat a megállapodásból. Megjegyezte: reméli, hogy a részleteket majd Mike Pompeo külügyminiszter szenátus meghallgatásán megismerheti.

Demokrata párti politikusok nyíltan fenntartásokkal fogadták a csúcstalálkozó eredményeit. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője - akit jelenleg a legbefolyásosabb demokrata párti politikusként tartanak számon Washingtonban - így fogalmazott: "Trump elnök egy brutális és elnyomó diktatúrának megadta azt a legitimitást, amelyre az oly régóta vágyott". Schumer felhívta a figyelmet arra, hogy a két vezető politikus által aláírt dokumentumban sem határozták meg, hogy mit is jelent az atomfegyver-mentesítés. "Ha ezek után semmi nem történik - szögezte le Schumer - akkor az egész csúcstalálkozó nem volt több egy sima valóság-shownál".

Bill Clinton volt amerikai elnök az ABC televízióban egyértelműen dicsérte a csúcstalálkozót, hangsúlyozva hogy már a találkozó és a tárgyalások ténye is üdvözlendő és üdvös a két ország, valamint az egész világ számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!