Trump-Kim csúcstalálkozó - Mike Pompeo: Washington reményei szerint az atomfegyver-mentesítés legnagyobb része 2020-ig megtörténik

Külföld, 2018.06.13

Washington reményei szerint az atomfegyver-mentesítés legnagyobb része 2020-ig megtörténik a Koreai-félszigeten - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője szerdán Szöulban.

Az amerikai külügyminiszter - mint a közlemény ismertette - azt hangoztatta, hogy a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése az Egyesült Államok által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően "ellenőrizhető és visszafordíthatatlan" lesz.

Pompeo megfogalmazásában Washingtonnak "jó oka van" azt remélni, hogy ez az atomfegyver-mentesítés még 2020-ig, azaz az amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megtörténik.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szingapúri csúcsértekezletén megállapodtak-e pontos menetrendben, Pompeo nem válaszolt, csupán megismételte, hogy "jó okunk van a reményre". Hozzátette azonban: "még sok az elvégzendő munka". Nem válaszolt a külügyminiszter arra a kérdésre sem, hogy a Szingapúrban a két vezető politikus által aláírt dokumentumban miért nem szerepel az atomfegyver-mentesítés konkrét menetrendje. A "teljes" atomfegyver-mentesítés magában foglalja az ellenőrizhető és visszafordíthatatlan leszerelést is - hangoztatta Mike Pompeo. "Vitatkozhatunk még szavakon, de biztosíthatok mindenkit, hogy ez szerepel a dokumentumban" - szögezte le a tárcavezető. Hozzáfűzte: az ellenőrzés módjairól már megkezdődött az egyeztetés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!