Trump poszthumusz kegyelemben részesítette a női választójogért folytatott küzdelem egyik élharcosát

Külföld, 2020.08.18

Donald Trump amerikai elnök poszthumusz kegyelemben részesítette a női választójogért folytatott küzdelem egyik élharcosát a Fehér Házban rendezett ünnepségen kedden.

Susan B. Anthonyt 1872-ben letartóztatták, mert törvényellenesen szavazott a New York államban lévő Rochesterben. Az Egyesült Államokban a nőknek akkor még nem volt szavazati joguk. Anthonyt egy csakis férfiakból álló bíróság száz dollár büntetésre ítélte.

Anthony 1916-ban hunyt el, négy évvel azt megelőzően, hogy az amerikai alkotmány 19. kiegészítésében rögzítették a nők választójogát. A polgárjogi aktivistát - noha úttörő szerepe volt a 19. századi női egyenjogúsági mozgalomban - soha nem rehabilitálták hivatalosan.

"Soha nem részesítették kegyelemben. Vajon miért tartott ez ilyen hosszú ideig?" - kérdezte Donald Trump a női választójog elismerésének századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A ceremónián - amelyen részt vett a first lady, Melania Trump is - az elnök proklamációt írt alá a nők választójogáról szóló, száz esztendővel ezelőtt elfogadott alkotmánymódosításról. "Hatalmas győzelem volt ez az egyenjogúság és az igazságosság számára, hatalmas győzelem egész Amerikának" - hangsúlyozta Trump.

Az elnök egyébként a múlt héten már közölte, hogy támogatja azt az emlékművet, amelyet a fővárosban terveznek felállítani a nők választójogáért küzdő egykori szüfrazsett-mozgalom emlékére. A keddi ünnepségen is úgy fogalmazott: "a nőknek kiemelkedő szerepük van Amerikában". Megjegyezte, hogy a kongresszusban jelenleg is rekordszámú női politikus dolgozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!