Trump: "a hírszerzés úgy osztogatja a bizalmas információkat, mint a cukorkát"

Külföld, 2017.02.15

Donald Trump amerikai elnök szerdán Twitter-üzenetben az amerikai hírszerzői közösséget bírálta, s leszögezte, hogy "a hírszerzés úgy osztogatja a titkosított információkat, mint a cukorkát".

Az elnök kérdés formájában ugyan, de a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) vádolta azzal, hogy bizalmas információkat adnak át amerikai lapok szerkesztőinek.

"Információkat adnak át törvénytelenül a kudarcos New York Timesnak és Washington Postnak a hírszerzési közösségtől (NSA és FBI?). Tisztára olyan, mint Oroszország" - fogalmazott tweetjében Donald Trump. Majd egy következő bejegyzésben leszögezte: "az igazi botrány itt az, hogy 'a hírszerzés' úgy osztogatja a titkosított információkat, mint a cukorkát".

Konkrétumokat nem említett, de tény, hogy a The Washington Postban megjelentek annak a telefonbeszélgetésnek a részletei, amelyet a később lemondott Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott. Flynn, aki addig tagadta, hogy az Oroszország elleni szankciókról tárgyaltak volna, a lapban megjelentek után visszalépett korábbi álláspontjától, s úgy fogalmazott, hogy nem emlékszik pontosan a beszélgetés témájára.

Donald Trump pár héttel ezelőtt szintén a hírszerzői közösséget okolta azért, mert az amerikai sajtóban egy tényekkel alá nem támasztott, ellenőrizetlen információktól hemzsegő, rá nézve kompromittáló információkat tartalmazó dosszié került napvilágra. Akkor a BuzzFeed portál hozta nyilvánosságra az anyagot, amely állítólag hírszerzői értesüléseket tartalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!