Trump beiktatása - Fico: Trump olyan változás, ami jó lehet

Külföld, 2017.01.21

Ha Donald Trump teljesíti a választási kampánya során tett ígéreteit, akkor az amerikai elnök posztján bekövetkezett változás pozitív lehet - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök beiktatása után a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva.

A szlovák kormányfő nyilatkozatában beszélt Washington és Moszkva kapcsolatának jövőbeli alakulásáról is. Kijelentette: azt szeretné, ha Trump elképzelései a jó amerikai-orosz kapcsolatokról valóra válnának.

"Ha a nagyhatalmak között egyensúly van, a világban nagyobb a stabilitás" - mondta Fico. Hozzátette: figyelemmel kíséri, hogy valósággá válnak-e azok a kijelentések, amelyek az Egyesült Államok kisebb szerepvállalását és katonai jelenlétének csökkentését helyezték kilátásba.

"Ha erre sor kerül, ki kell mondanunk, mit fogunk csinálni, hogy például létrehozunk-e egy saját hadsereget. Egyszerűen reagálnunk kell majd" - mondta Fico.

A szlovák kormányfő szólt - az általa korábban már több alkalommal és ezúttal is értelmetlennek minősített - Oroszország elleni szankciókról. Azt mondta: nagyon kíváncsi, hogy mit fog tenni az Európai Unió, ha Trump úgy dönt, megszünteti az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket.

"Akkor majd kiderül, hogy mi itt az EU-ban mennyire vagyunk vagy éppen nem vagyunk az Egyesült Államok küldöncei" - fogalmazott Robert Fico, utalva arra, hogy az Egyesült Államok az EU-t és az általa Oroszországgal szemben fenntartott szankciókat csupán egyfajta érdekérvényesítési eszközöknek tekintheti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!