Trump elnök "hamis híreket" emleget a veje botránya kapcsán

Külföld, 2017.05.28

Donald Trump amerikai elnök "hamis híreket" emlegetett vasárnap a veje és főtanácsadója, Jared Kushner botránya kapcsán.

Az elnök Twitter-bejegyzésben támadta az amerikai média egy részét, amely szerint Jared Kushner állítólag azt javasolta a washingtoni orosz nagykövetnek, Szergej Kiszljaknak, hogy hozzanak létre titkos kommunikációs csatornát a Fehér Ház és Oroszország között.

"Véleményem szerint a fehér házi kiszivárogtatások a hamis híreket gyártó média megkonstruált hazugságai" - írta az elnök a mikroblog-bejegyzésben.

A kormányzat két tisztségviselője is nyilvánosan megszólalt az ügyben. John Kelly, belbiztonsági miniszter a Fox televíziónak úgy nyilatkozott: nem lát semmi kivetnivalót az ügyben, szerinte "bármilyen kommunikációs csatorna egy olyan országgal, mint Oroszország, jó dolog".

Az országos televíziós csatornák mindegyike idézte az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját, Herbert McMastert, aki még szombaton a Reuters hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy "számos személyiséggel és országgal van titkos kommunikációs csatornánk, ez teszi lehetővé a diszkrét információcserét".

Közben republikánus politikusok is megpróbálták jelentéktelennek beállítani a Kushner-ügyet. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor - aki amúgy Trump elnök egyik legélesebb kritikusa a republikánus táborban - a CNN hírtelevízióban leszögezte: "az egész történet roppant gyanús". A szenátus külügyi bizottságának elnöke, a republikánus Bob Corker az NBC televízióban emlékeztetett arra, hogy Jared Kushner jelezte készségét az együttműködésre az orosz tisztségviselőkkel fenntartott kapcsolatait vizsgáló szenátusi bizottsággal.

A demokraták tartózkodtak az ügy kommentálásától, egyedül Adam Schiff kaliforniai képviselő, a képviselőház hírszerzési bizottságának tagja támadta a Fehér Házat: az ABC televízióban Kushner biztonsági engedélyének visszavonására szólított fel. Ugyanakkor más, befolyásos demokrata párti politikusok - köztük például Dick Durbin szenátor a Fox televízióban - azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy "egyelőre híresztelésekről van szó".

Közben az amerikai sajtó két vezető lapjában egymásnak ellentmondó információk jelentek meg Jared Kushner további szerepvállalásáról. A The Washington Post című lap szerint a Fehér Ház munkatársai már arról egyeztetnek, hogy Jared Kushnernak háttérbe kell vonulnia, bár ő nem akar, a The New York Times viszont arról írt, hogy Kushner jelezte a közvetlen környezetének, hogy csak rövid időre vállalt szerepet a Fehér Házban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!