Trump elnöki rendeletet adott ki a banki szabályozás lehetséges enyhítéséről

Külföld, 2017.02.03

Donald Trump amerikai elnök rendeletet adott ki pénteken a szigorú banki szabályozások lehetséges enyhítéséről.

A rendeletben Trump még nem oldja fel az amerikai bankok működését szigorító, úgynevezett Dodd-Frank törvényt, de felkéri a pénzügyminisztériumot annak felülvizsgálatára. Elemzők szerint az elnök ezzel megtette az első lépést a szabályozás lényeges enyhítésére.

A Dodd-Frank-törvényt - amely Christopher Dodd és Barney Frank, azóta már visszavonult törvényhozókról kapta a nevét - 2010-ben fogadták el, Obama elnök írta alá és célja az volt, hogy a pénzügyi szektor szabályozásával elejét vegye egy újabb, a 2008-as pénzügyi válságéhoz hasonló helyzet kialakulásának.

A hivatalosan Wall Street Reform és Fogyasztóvédelmi törvénynek nevezett jogszabályt elemzők az elmúlt évtizedek legnagyobb és egyik legbonyolultabb pénzügyi szabályozórendszerének tartják, amely alapjaiban érinti a bankok és más pénzügyi intézmények tevékenységét, biztosítandó az ügyfelek védelmét, a pénzpiacok átláthatóságát, valamint a felügyeleti szervek jogkörének erősítését.

Demokrata párti politikusok és a fogyasztóvédelem szószólói szerint a Dodd-Frank törvény szükséges, a republikánus döntéshozók szerint viszont visszafogja a gazdaság működését.

Donald Trump a választási kampányban megígérte, hogy egyszerűsíti a gazdasági élet valamennyi szektorának szabályozását. Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsának igazgatója pénteken a Fox televízióban - még az elnöki rendelet kiadása előtt - leszögezte, hogy "az első, aminek nekimegyünk, a szabályozás, a túlszabályozás lesz, s nemcsak a pénzpiacokon, hanem minden piacon". Majd hozzátette: péntektől a pénzügyi szolgáltatások piacának szabályozását kezdik visszaszorítani.

Pénteken a republikánus többségű kongresszus már meg is szavazta, hogy semmisítsék meg a Dodd-Frank-törvény azon passzusát, amely a nagy energetikai cégek külföldi kifizetéseit szabályozza. Amerikai sajtóhírek szerint a képviselőház pénzügyi bizottsága megkezdte a munkát a törvény teljes felülvizsgálatára, és várható, hogy leváltják az éppen a Dodd-Frank-törvénnyel létrehozott Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjét, Richard Cordrayt is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!