Trump ügyvédje beperelte az "orosz dosszié" összeállíttatóit és az azt megjelentető lapot

Külföld, 2018.01.10

Michael Cohen, az amerikai elnök ügyvédje rágalmazásért beperelte a Fusion GPS nevű céget, amely bizonyítatlan vádakat gyűjtetett Donald Trumpról, valamint a BuzzFeed nevű honlapot, amely közölte ezeket a vádakat.

Perkeresetében az ügyvéd százmillió dolláros kártérítést kér a Fusion GPS-től, a BuzzFeednél érvényesítendő kártérítés összegét azonban nem határozta meg, ezt a bírósági tárgyaláson állapítják majd meg. "Ami sok, az sok, elég volt a hamis orosz dossziéból" - írta Twitter-bejegyzésében az ügyvéd, miután kedden benyújtotta a keresetet egy szövetségi bíróságon. A nyomozással, kutatással, stratégiai tanácsadással foglalkozó washingtoni Fusion GPS volt az a cég, amely a választási kampányban megbízta Christopher Steele volt brit hírszerzőt, hogy állítson össze egy dossziét Trump vélelmezett orosz kapcsolatairól. A munkát a Trump elnökjelöltségét ellenező néhány republikánus adományozó kezdte finanszírozni, de aztán "átvette" a Demokrata Párt és Hillary Clinton kampánycsapata. A dossziéban megfogalmazott, de eddig nem bizonyított állítások azóta kongresszusi vizsgálatok kereszttüzébe kerültek. A vizsgálódások azt igyekszenek feltárni, hogy vajon Donald Trump választási kampányának munkatársai összejátszottak-e orosz tisztségviselőkkel, s vajon Oroszország beavatkozott-e a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba. A Fusion GPS társalapítójának, Glenn Simpsonnak a szenátusban tavaly nyári meghallgatásán elhangzottak jegyzőkönyvét kedden hozta nyilvánosságra a szenátus igazságügyi bizottsága. A jegyzőkönyv tanúsága szerint Simpson azt mondta a kongresszusi vezető politikusoknak, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hitelt érdemlőnek találta a dossziéban megfogalmazott állításokat, mert ugyan meg nem nevezett, de Trumphoz közel álló forrásoktól származtak. A BuzzFeed 2017 januárjában publikálta a dosszié némely állítását, közölve egyúttal, hogy az állításokat nem ellenőrizték és tartalmazhatnak tévedéseket is. Donald Trump Twitter-bejegyzésben sürgette a republikánusokat, hogy - mint fogalmazott - "végre vegyék már át az ellenőrzést" az Oroszország feltételezett szerepével kapcsolatos vizsgálatokban A bejegyzésben az elnök ismét azt állította: az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözése folytatódik". Majd hozzátette: "nem volt összejátszás, ezt mindenki tudja beleértve a demokratákat is, mégis minden folytatódik. Oroszország és a világ nevet a butaságon, amelynek tanúja".

Chuck Grassley, a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke a bejegyzésre így reagált: "nem tudom, mi jár az elnök fejében, jobb nem kommentálni, amíg meg nem vitatom magával az elnökkel".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!