Tüntetésre készülnek St. Louisban, mert a bíróság felmentett egy afroamerikait agyonlövő volt rendőrt

Külföld, 2017.09.15

Tüntetésre készülnek az afroamerikai közösségek az Egyesült Államokban, a Missouri államban lévő St. Louisban, mert a bíróság felmentett egy fekete fiatalt agyonlövő volt rendőrt.

A bíróság pénteken hozta meg döntését, melynek értelmében nem találták bűnösnek és felmentették a gyilkosság vádja alól Jason Stockley volt rendőrtisztet, aki még 2011-ben egy rendőri intézkedés során agyonlőtte a 24 esztendős Anthony Lamar Smitht. A 36 éves rendőr fehér bőrű, áldozata afroamerikai volt. Stockley ügyvédje azzal érvelt, hogy védence önvédelemből cselekedett.

Az első fokon meghozott ítéletre az ügyész, Kimberley Gardner felháborodott közleményben reagált, leszögezve: meggyőződése szerint bebizonyította, hogy a rendőrtiszt nem önvédelemből, hanem szándékosan gyilkolt. De hozzátette: a bíró dolga, hogy mérlegeljen és döntést hozzon. "Nálunk így működik a rendszer" - fogalmazott.

A helyi fekete közösség vezetői szintén hitetlenkedve fogadták a bírói döntést. "Szomorú vagyok és sebzett" - mondta egy interjúban a szintén afroamerikai Clinton Stancil tiszteletes, aki szerint mindazonáltal "erre a döntésre számítani is lehetett". A tiszteletes hangsúlyozta, hogy "Ferguson óta semmi előrelépés nem történt, a rendőrök változatlanul büntetlenül gyilkolhatnak".

A szintén Missouriban lévő Ferguson városában 2014 augusztusában a szintén afroamerikai Michael Brown fegyvertelen tinédzsert lőtte agyon egy fehér rendőr, Darren Wilson. A rendőr ellen vádat sem emeltek, mire a városban véres összecsapásokba torkolló tüntetések kezdődtek, és az Egyesült Államok több nagyvárosán tüntetéshullám söpört végig.

A St. Louisban pénteken született bíró döntés után Eric Greitens, Missouri kormányzója - erőszakos tüntetésekre számítva - mozgósította a Nemzeti Gárdát és készenlétbe helyezte a rendőrséget. Lyda Krewson, St. Louis polgármestere mindenkit nyugalomra szólított fel.

Jeffrey Mittman, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű szervezet helyi vezetője közleményt adott ki, amelyben a többi között hangsúlyozta: "eljött az idő Missouriban és az egész országban is, hogy egyhangúlag kimondjuk: ez így nem folytatódhat tovább!".

A 2016 óta letartóztatásban lévő és most felmentett volt rendőrt pénteken szabadlábra helyezték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!