Tüntetést rendeztek Prágában a marihuánafogyasztás legalizálásáért

Külföld, 2017.05.06

Néhány ezer, többségében fiatal ember tüntetett szombaton Prágában a marihuána szabad fogyasztásának törvényi engedélyezéséért. A Million Marihuana March elnevezésű akciót 20. alkalommal rendezték meg a cseh fővárosban.

A marihuánafogyasztás legalizálásának hívei délután a városközpontban lévő Károly téren gyűltek össze, majd a Vencel teret érintve a Moldva folyó Stvanice szigetére vonultak, ahol késő éjjelig kulturális műsor várja a résztvevőket, elsősorban különféle zenekarok lépnek fel. A hosszú menetben több, karneváli alkalmakhoz díszített kocsi is volt, közben zenekarok szórakoztatták a közönséget.

A rendezők szerint a szigeten késő délután már mintegy 8-10 ezer ember gyűlt össze. A rendezvénynek gyakorlatilag zenei fesztivál jellege van, nagyobb incidensekről egyelőre nem érkezett hír. A felvonulás során a rendőrség tucatnyi fiatalt állított elő, a rendőrségi szóvivő szerint tiltott marihuánaárusítással, illetve -fogyasztással összefüggésben.

Csehországban e könnyű drog birtoklása saját célokra nem tilos, nem büntethető. A tüntetők azonban a marihuánatermesztés, -kereskedelem és -fogyasztás korlátlan legalizálását követelték. Országos felmérések szerint a megkérdezett csehek 53 százaléka engedélyezné a marihuána szabad használatát.

2013 áprilisától kezdve a marihuána egészségügyi felhasználása engedélyezett Csehországban. A marihuána alapú gyógyszerek orvosi előírásra lennének kaphatóak a gyógyszertárakban, de a szállítók és az állami hivatalok közötti különféle nézeteltérések miatt az ellátás akadozik, amire a tüntetők transzparenseken hívták fel a figyelmet.

Cseh orvosi szakértők és szociológusok véleménye megoszlik ebben a kérdésben. Az egyik oldal a gyakori fogyasztást nagyon veszélyesnek tartja, míg a másik tábor szerint a kender élvezete kisebb károkat okoz az emberi szervezetben, mint például a rendszeres dohányzás.

Csehországban a marihuána a legelterjedtebb drog, felmérések szerint a 15 és 64 év közötti lakosság mintegy 35 százaléka kipróbálta már. Harminc év alatti fiatalok körében ez az arány 60-70 százalék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!