Tüntetők blokád alá vették Kijevben egy állami építővállalat irodáját

Külföld, 2016.09.09

A kelet-ukrajnai fronton harcoló Azov önkéntes alakulat civil szervezetének aktivistái egy toronyház vitatott engedélyű építése ellen tiltakozva blokád alá vették pénteken Kijevben a Kijivmiszkbud állami építővállalat irodaépületét, ahová nem engedték be az ott dolgozókat - közölte a szervezet internetes közösségi portálokon.

A rendőrök délre feloszlatták a tüntetést, amelyen a sajtószolgálat közlése szerint mintegy ötvenen vettek részt. Okszana Bliscsik, a kijevi rendőrség sajtótitkára Facebook-oldalán arról számolt be, hogy a demonstrálók gumiabroncsokkal és szétszórt szeméttel torlaszolták el az épület bejáratait. A rendőrökre füstbombákkal, petárdákkal és könnygázspray-vel támadtak. Két rendfenntartó megsebesült, három tüntetőt őrizetbe vettek.

Az egyre durvuló tiltakozó akció néhány napja kezdődött Kijevben egy 25 szintes ház építésének megkezdése miatt.

Csütörtök éjjel környékbeli lakók, és az őket támogató aktivisták a kerítést áttörve behatoltak az építkezési területre. Sajtóbeszámolók szerint mintegy hatvan, maszkot viselő ismeretlen köveket, valamint tömegoszlatásra használt fény- és hanggránátokat dobált az építőmunkások közé. Utóbbiak közül többen megsérültek.

Az egyik verzió szerint a támadást az Azov aktivistái hajtották végre. A másik oldalon viszont azt állítják, az építővállalat bérelt fel provokátorokat, hogy lejárassák a tiltakozó akció résztvevőit.

A hét elején ismeretlenek rátámadtak az építkezés ellen tiltakozó helybeliekre, akik közül többet összevertek. Másnap ismét verekedésekbe torkollott a tiltakozó akció, ami miatt a hatóságok 30 személyt vettek őrizetbe.

A megmozdulást mintegy kétszáz, környéken lakó kezdte, később csatlakoztak hozzájuk az Azov és a Donbasz önkéntes alakulatok tagjai, illetve civil aktivistái is.

A környéken lakók hevesen ellenzik a toronyház építését. Jelenleg parkolónak használják a területet. Az építővállalat viszont azt állítja, hogy a területre tavaly márciusban kötöttek hároméves bérleti szerződést a fővárosi önkormányzattal, és egy éve megkapták az engedélyt a toronyház építésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!