Tüntetők és rendőrök csaptak össze az olaszországi országos sztrájk tüntetésein

Külföld, 2017.11.10

Tüntetők és rendőrök is megsérültek a Rómában tartott pedagógus tüntetésen a pénteki olaszországi általános sztrájkon, amely a balközép kormány költségvetési politikája, többek között a nyugdíjkor emelése ellen tiltakozott.

Az olasz oktatási minisztérium épületénél tanárok és diákok tüntettek. A demonstrálók egy csoportja megpróbálta áttörni a rendőrkordont. A hatóságok által közölt adatok szerint egy rendőr és két tüntető sérült meg.

Pénteken több mint negyven olaszországi városban tartottak szakszervezeti tüntetéseket.

A Paolo Gentiloni vezette római balközép kormány költségvetési csomagja ellen a 250 ezer tagú USB szakszervezet hirdetett meg országos általános sztrájkot, amelyhez más munkavállalói érdekképviseleti szervezetek is csatlakoztak. A római parlament még nem szavazta meg a 2018-as költségvetési csomagot, amelyet már a tavasszal esedékes parlamenti választások győztes pártjának vagy koalíciójának kell megvalósítania.

A szakszervezetek szerint a csomag kilenc éve tartó olaszországi bérstop után sem tartalmaz a munka világát segítő intézkedéseket. A szakszervezetek elutasítják a nyugdíjkor 67 évre tervezett emelését, valamint azonnali intézkedéseket sürgetnek a felszámolás fenyegette olasz vállalatok, köztük az Alitalia légitársaság és az acélipari Ilva dolgozóinak megsegítésére. Az olasz szakszervezetek szerint több mint 200 ezren kockáztatják munkahelyük elveszítését egész Olaszországban.

A péntek éjfélig tartó sztrájk a tömegközlekedést, oktatást, közigazgatást is érintette. Rómában nem közlekedtek a metrószerelvények, nem vették fel a munkát a köztisztasági hivatal dolgozói, és megbénult a velencei vaporetto-hajóközlekedés is.

A parlamenti választások előtt további sztrájkok várhatók: december 11-re és 12-re az olaszországi logisztikai ágazat dolgozói hirdettek munkabeszüntetést. Az olasz szakszervezeteknek 6 millió tagja van, többségük nyugdíjas, akik magas arányban szoktak az urnákhoz járulni a választásokon. Az olasz kormányt 2013-tól vezető balközép többség gazdasági és munkaügyi intézkedéseit a baloldali és balközép szakszervezetek az utóbbi öt évben mindannyiszor ellenezték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!