Tüntetők törtek be a macedón parlamentbe

Külföld, 2017.04.27

A jobboldalt támogató tüntetők csütörtökön betörtek a macedón parlamentbe azt követően, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok új házelnököt választottak meg anélkül, hogy erre felhatalmazást kaptak volna.

Macedóniában decemberben tartottak parlamenti választást, ám azóta sem alakult meg a kormány. A választást megnyerő jobboldali Nikola Gruevszkinek, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetőjének nem sikerült kormányt alakítania a törvényes határidőn belül, a kellő támogatással rendelkező szociáldemokrata Zoran Zaevet pedig az államfő nem akarja felkérni a kabinet felállítására. Az elnök szerint az a megállapodás, amelyet Zaev az albán kisebbségi pártokkal kötött, veszélyezteti Macedónia függetlenségét és egységét, az albán kisebbségi pártok nyelvhasználatra, valamint a zászló, a himnusz és a címer megváltoztatására vonatkozó javaslatai ugyanis szerinte Albániától tennék függővé Macedóniát. A tiltakozók Gjorge Ivanov elnökkel értenek egyet, és nem akarják, hogy az albán kisebbségiek szélesebb jogköröket biztosító követelései teljesüljenek.

A parlament csütörtöki ülésének napirendjén nem szerepelt az új házelnök megválasztása. A parlament eddigi elnöke, Trajko Veljanoszki egyszerre szünetet rendelt el, és ez idő alatt a parlament korelnöke vette át az ülés vezetését, amelyen végül új házelnököt választottak.

Zoran Zaev korábban kijelentette: a köztársasági elnök felkérése nélkül is megalakítja a kormányt, hiszen megvan a kellő támogatottsága a 120 fős törvényhozásban. A Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezetője és támogatói ezen elv alapján választották meg csütörtökön az albán Talat Xhaferit a képviselőház új elnökének, annak ellenére, hogy a jobboldal hetek óta akadályozza és bojkottálja a törvényhozás munkáját. Az ország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta ez az első alkalom, hogy albán nemzetiségű házelnöke van a szkopjei parlamentnek. Nikola Gruevszki az SDSM és az albán pártok lépését puccsnak nevezte.

A házelnök megválasztására egyebek mellett azért volt szükség, mert önkormányzati választást kell tartani a balkáni országban, a voksolást pedig csak a parlament elnöke írhatja ki. Amennyiben nem választják meg az új önkormányzati vezetőket, úgy nemcsak az országos, hanem a helyi szintű intézkedések is leállhatnak. A decemberi előrehozott választás az évek óta tartó belpolitikai válságot hivatott megoldani, a fennálló helyzet miatt azonban Gruevszki ismét előrehozott választásokat követel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!