Tusk gratulált Kurznak, és az európai szerepvállalás fontosságára figyelmeztette

Külföld, 2017.12.18

"Bízom abban, hogy az osztrák kormány továbbra is konstruktív és Európa iránt elkötelezett szerepet fog játszani az Európai Unióban" - írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfői levelében, amelyben gratulált Sebastian Kurz újonnan beiktatott osztrák kancellárnak.

Levelében a kormányfői EU-tanács elnöke sok sikert kívánt Kurznak, és kiemelte, hogy az európai szerepvállalás különösen fontos abban az időben, amikor az Európai Tanács sokkal céltudatosabban elkötelezett az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek napirendjén szereplő érzékeny politikai kérdések iránt.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője hétfőn, újságíróknak megerősítette, hogy az új osztrák kancellár kedden Brüsszelbe látogat. Elmondta, hogy Sebastian Kurz a reggeli órákban találkozik Donald Tuskkal, délután pedig megbeszélést folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Az uniós bizottság a találkozást követően tesz nyilatkozatot. Az új osztrák kormányról és szombaton bemutatott programjáról pedig majd a gyakorlati eredmények fényében alakítható ki vélemény - tette hozzá a szóvivő, akit az újságírók arról faggattak, mi Brüsszel álláspontja a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az attól jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójának programjával kapcsolatban.

A jobboldali koalíció megalakítása kapcsán számos megfigyelő aggodalmát fejezte ki az uniós értékek tiszteletben tartása miatt, a két párt vezetője, Sebastian Kurz (ÖVP) és Heinz-Christian Strache (FPÖ) azonban a hétvégén is hangsúlyozta, hogy pártjaik elkötelezettek az Európai Unió mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!