Tusványos - Román kutató segíti az RMDSZ autonómiatervezetének népszerűsítését

Külföld, 2014.07.25

Segítséget ígért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) készülő autonómiatervezetének a székelyföldi román közegben való népszerűsítéséhez Sergiu Constantin,  a Bozeni Európai Akadémia (EURAC) romániai származású kutatója.

A kutató arról az élményéről beszélt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik pénteki pódiumbeszélgetésén, hogy egy korábbi Sepsiszentgyörgyön végzett kutatásának a román alanyai az autonómia pártolóivá váltak, miután elmagyarázta nekik, hogy az számukra is szavatolná az arányos jelenlétet a közhivatalokban.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester felkérésére Sergiu Constantin vállalta, hogy részt vesz a hamarosan közvitára bocsátandó autonómiastatútum román nyelvű magyarázásában. Az olaszországi Dél-Tirolban élő és dolgozó román autonómiakutató ugyanakkor bírálta a székelyföldi területi autonómia szorgalmazóit, amiért nem próbáltak bevonni a román szakértőket is a statútum kidolgozásába. Emlékeztetett arra, hogy Dél-Tirol autonómiáját egy olyan szakértőkből álló bizottság dolgozta ki 1972-ben, amelyben egyaránt jelen voltak a német, olasz és rétoromán közösség szakértői.

Sergiu Constantin szerint a székelyföldi román-magyar viszonynak az a jellemzője, hogy mindkét közösség veszélyeztetve érzi magát amiatt, hogy a magyar közösség képviselői a kormánynak alárendelt intézményekből szorulnak ki, a román közösség képviselői pedig az önkormányzatokból.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere szerint azért nem jöhetett létre érdemi párbeszéd a székelyföldi román közösség képviselőivel, hiszen ezek meghatározó csoportjait éppen az etnikai arányok megváltoztatásának a feladatával telepítették a térségbe a kommunista diktatúra idején, másik részük pedig "abból él, hogy Székelyföldi román". Utóbbi magyarázataként elmondta, pár évvel ezelőtt fény derült rá, hogy a Székelyföldön szolgáló karhatalmiaknak 20 százalékos fizetéspótlék járt a magyar közegben végzett munkáért.

Antal Árpád úgy vélte, a székelységet a jelenlegi geopolitikai helyzet segítheti hozzá az áhított autonómiához. Az ukrajnai válság miatt ugyanis az Egyesült Államoknak - amely a rakétavédelmi programjában támaszkodik Romániára - az az érdeke, hogy az országban stabilitás legyen. "Meg kell értetni Amerikával hogy akkor lesz stabil az ország, ha a székelyek megkapják, ami jár nekik" - jelentette ki az RMDSZ politikusa.

Kalmár Ferenc, az Európa Tanács idén elfogadott autonómiapárti ajánlásának a jelentéstevője szerint a nemzetállam fogalmát kellene modernizálni, hogy az ne kirekesztő, hanem befogadó fogalom legyen. Úgy vélte, az egység a sokszínűségben jelszó nemcsak az Európai Unió országai közötti viszonyt, hanem az országokon belüli viszonyokat is kell hogy jellemezze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!