Úabb szövetségi fellebbviteli bíróság hagyta jóvá Donald Trump elnök beutazási rendeletének felfüggesztését

Külföld, 2017.06.12

Az Egyesült Államokban újabb szövetségi fellebbviteli bíróság hagyta jóvá  Donald Trump elnök beutazási rendeletének felfüggesztését.

Ezúttal a San Franciscóban lévő szövetségi fellebbviteli bíróság utasította el hétfőn Donald Trump elnöknek a beutazás átmeneti felfüggesztéséről szóló rendeletét.

A San Franciscó-i bíróság egy hawaii szövetségi bíró döntését helyben hagyva jutott hétfőn erre a döntésre. Május 25-én a richmondi székhelyű fellebbviteli bíróság tartotta érvényben egy marylandi szövetségi bíró azonos értelmű döntését. Ezzel immár két szövetségi fellebbviteli bíróság döntött úgy, hogy érvényben hagyja alacsonyabb fokú bíróságok döntését Donald Trump elnöki rendeletének felfügggesztéséről.

Trump elnök először január végén tett közzé rendeletet arról, hogy hét, muszlim többségű országból átmenetileg - kilencven napra - felfüggeszti a beutazást az Egyesült Államokból addig, amíg a határellenőrzés új, szigorított módszereit kidolgozzák, továbbá 180 napra felfüggeszti mindenfajta bevándorlási kérelem elbírálását. Az első rendeletet - a tiltakozások hatására - a Fehér Ház visszavonta. Az átmeneti beutazási tilalomban érintett országok listájáról levette Irakot, és az elnöki rendelet néhány elemét - például a közel-keleti országokból menekülő és az Egyesült Államokba beutazni kívánó keresztényeknek nyújtandó pozitív elbírálást -törölte, s Trump elnök ismét kihirdette a rendeletet.

Ezt a második elnöki rendeletet is megtámadták a bíróságon. Az alsóbb fokú bíróságok döntését hagyta jóvá immár a második fellebbviteli bíróság is.

A Trump-kormányzat június 1-jén az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult az ügyben, s fellebbezett a richmondi fellebbviteli bíróság és az akkor még csak a hawaii szövetségi bíróság döntésének felülvizsgálatát kérve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!