Ügyészségi vizsgálat indult a francia belügyminiszter lányainak feltételezhetően fiktív parlamenti foglalkoztatása miatt

Külföld, 2017.03.21

Ügyészségi vizsgálat indult kedden Bruno le Roux francia belügyminiszter lányainak feltételezhetően fiktív parlamenti foglalkoztatása ügyében.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség hivatalból indította el az előzetes eljárást, a TMC francia tévécsatorna előző napi hírműsorának értesülése alapján, s a korrupcióellenes központi hivatalra bízta a nyomozást.

Bernard Cazeneuve miniszterelnök kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami dolgozóknak feddhetetlennek kell lenniük és példát kell mutatniuk. A kormányfő a nap folyamán fogadja a belügyminisztert, akitől magyarázatot vár az állításokra.

Meg nem nevezett kormányzati források szerint elképzelhető, hogy a belügyminiszter lemondásra kényszerül.

A Quotidien című műsor információi szerint Le Roux két lánya 15, illetve 16 éves koruktól asszisztensi munkára voltak bejelentve apjuk mellett, aki miniszterségét megelőzően a kormányzó szocialisták nemzetgyűlési frakcióját vezette. A két lánnyal 2009 és 2016 között összesen 24, határozott idejű munkaszerződést kötött az apjuk. A politikus két lánya körülbelül 55 ezer eurót (mintegy 17 millió forint) keresett így az évek folyamán. Le Roux meg is szólalt a műsorban, és azt mondta, hogy nyaranta, illetve más iskolai szünetekben alkalmazta lányait, soha nem volt állandó megbízásuk.

A családtagok alkalmazása nem tilos a nemzetgyűlési képviselők és a szenátorok számára. A problémát a Quotidien szerint az jelenti, hogy a határozott idejű megbízások mindkét lány esetében átfedést mutatnak olyan időszakokkal, amikor az egyikük Belgiumban volt szakmai gyakorlaton, másikuk pedig egyetemre járt, így nem volt lehetséges, hogy közben a nemzetgyűlésben is dolgozzanak.

A miniszter kabinetje szerint a lányok teljesítették a szerződésben foglaltakat, távmunkában vagy túlórában teljesítették feladataikat.

A családtagok foglalkoztatása azért került a figyelem középpontjába Franciaországban, mert Francois Fillon konzervatív elnökjelölt ellen vádat emeltek egy hasonló ügyben. A gyanú szerint képviselőként papíron asszisztensként alkalmazta feleségét, szenátorként pedig a két gyerekét, s így a Fillon család mintegy egymillió eurót vett fel, de a családtagok feltételezhetően ténylegesen nem végeztek érdemi munkát.

A francia sajtó úgy értesült, hogy a belügyminiszter nem tüntette fel a vagyonbevallásában, hogy a lányait alkalmazta parlamenti asszisztensként, miközben a többi asszisztens neve és fizetése szerepelt a dokumentumban.

A szocialista kormányzat 2013-ban, az adócsalás és pénzmosás miatt Jérome Cahuzac volt költségvetési miniszter botrányát követően hozta létre azt az új hatóságot, amely az illetékes állami szervek segítségével és az érintettek meghallgatásával ellenőrzi a mintegy kilencezer közéleti személyiség kézzel kitöltött vagyonnyilatkozatát, s kéri a dokumentum korrigálására azokat, akik jóhiszeműen tévedtek, illetve feljelentést is tesz a feltételezett csalók ellen. Már több visszaélést sikerült leleplezni, köztük egy államtitkár ügyét, aki késve fizette be az adóját, és ezért kénytelen volt a kormányból távozni, tucatnyi esetben pedig bírósági eljárás is indult pontatlan adóbevallások, valamint okirat-hamisítások miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!