Ügyvédje szerint politikai menedékjogot kapott Costa Ricában egy volt román miniszter

Külföld, 2018.04.13

Ügyvédje szerint politikai menedékjogot kapott Costa Ricában Elena Udrea volt fejlesztési és turisztikai miniszter, Traian Basescu egykori államfő egyik legfőbb bizalmasa, akit első fokon tavaly hat év börtönbüntetésre ítéltek.

A hírt a volt politikus ügyvédje jelentette be a legfelsőbb bíróságon, amely pénteken tárgyalta másodfokon a szóban forgó ügyet. A politikai menedékjogot igazoló iratokat az ügyvéd mutatta be, miután Udrea többszöri idézés után sem jelent meg a bíróságon.

Őt tavaly márciusban ítélték el, ugyanis az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívógálát.

A pénteki tárgyaláson az egyik korrupcióellenes ügyész úgy nyilatkozott, hogy az ügyvéd csak egy kérésről tanúskodó papírt nyújtott be, amely szerint Udrea a közép-amerikai ország hatóságaihoz fordult a politikai menedékjog megszerzése végett. Erre az időre ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott, és az eljárás alatt élvezi az ottani hatóságok védelmét - magyarázta.

Udrea idén hagyta el az országot. A román média februárban figyelt fel arra, hogy a volt politikus nem jelent meg egy tárgyaláson. Akkor ügyvédje azt mondta, hogy Görögországba ment, de később kiderült, Costa Rica volt a célpontja.

Azóta több fénykép is megjelent az állapotos nőről, amint a közép-amerikai ország egyik strandján pihen. Elena Udrea a közösségi oldalon tett bejegyzéseiben közölte: nem bízik a román igazságszolgáltatásban, amely - mint írta - a hírszerzésnek van alárendelve, és úgy vélte, nem biztosítják számára a méltányos jogi eljáráshoz való jogot.

A volt miniszter politikai pályafutása 2005-ben kezdett látványosan felfelé ívelni, miután Traian Basescu az elnöki székbe került. Udrea akkor az elnök személyi tanácsadója lett, majd két minisztériumot is vezetett, Basescu pedig őt akarta megválasztatni 2013-ban, sikertelenül, az akkor még önálló pártként létező, Basescut támogató Demokrata Párt (PD) élére.

Udrea volt férje révén jelentős vagyonnal rendelkezik, ellene négy ügyben is bűnvádi eljárás folyik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!