Új szankciós rendszert fogadott el az EU a vegyi fegyverek visszaszorítására

Külföld, 2018.10.15

Az uniós külügyminiszterek a vegyi fegyverek használatának és elterjedésének visszaszorítását célzó korlátozó intézkedések új rendszerét fogadták el Luxembourgban hétfőn.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az új szankciórendszer alapján az EU állampolgárságuktól, illetve földrajzi helyzetüktől függetlenül szankciókat léptethet életbe azon emberek és szervezetekkel szemben, akik, illetve amelyek bárhol vegyi fegyverek kifejlesztésében vagy használatában vesznek részt.

A büntetőintézkedések olyanokra is irányulnak, akik pénzügyi, technikai vagy anyagi támogatást nyújtanak, ilyen tevékenységeket segítenek, ösztönöznek, vagy más módon közreműködnek bennük.

A szankciók természetes személyek esetében az EU területére való beutazás tilalmát és a vagyoni eszközök befagyasztását, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalják magukban. Emellett uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket a jegyzékbe vett emberek és szervezetek rendelkezésére bocsátaniuk.

Mint közölték, a határozat hozzájárul az Európai Unió azon erőfeszítéseihez, hogy megakadályozza a vegyi fegyverek elterjedését és használatát, mivel azok súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi biztonságra nézve. Amíg a világ számos részén egyre gyakrabban történnek vegyi támadások, ez a határozat a vegyifegyver-tilalmi egyezményben foglaltaknak megfelelően a vegyi fegyverek globális tilalmát támogatja - húzták alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!