Új igazgató került a CEPOL élére

Külföld, 2018.02.15

Detlef Schröder vette át a leköszönő Bánfi Ferenc helyét az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége (CEPOL) ügyvezető igazgatójaként.

Új igazgató került a CEPOL élére Bánfi Ferenc nyolc éven át volt a 2014 óta budapesti székhelyű CEPOL ügyvezető igazgatója, ő volt az első magyar, aki ilyen tisztséget töltött be európai uniós ügynökségnél. Mandátuma csütörtökön lejárt, a búcsúztatására szervezett ünnepségen beszédében elmondta: dinamikusan változó biztonsági környezetben élünk, és le kell vonni azt a következtetést, hogy ami ma megfelelő megoldás egy kihívásra, nem biztos, hogy holnap is az lesz, ezért fontos a folyamatos fejlődés. Ebben segít a CEPOL, amely mára tökéletesen integrálódott az európai biztonsági szervezetek körébe - tette hozzá.

Mint mondta, karrierje fontos szakasza volt az elmúlt nyolc év. Sokszor nehéz körülmények között kellett vezetni az ügynökséget, de nagy megtiszteltetést jelentett számára a pozíció - fogalmazott.

Felidézte: nehéz időszakban vette át a CEPOL vezetését, és magára kellett vállalnia az ügynökség megreformálásának feladatát. Fontos cél volt a szervezet megújítása, és ma elmondható, hogy minőségi munkát végez a CEPOL - jelentette ki.

Bánfi Ferenc emlékeztetett: 2014-ben a CEPOL fordulóponthoz ért, amikor Nagy-Britanniából új székhelyre került, és mindössze négy hónap alatt kellett Budapestre költöznie. A szervezet a magyar állam folyamatos támogatását élvezi - tette hozzá.

Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány kiemelte: Magyarország rendkívüli fontosságot tulajdonít a biztonságnak, a megfelelő közbiztonság alapvető. A terrorizmus, a szervezett bűnözés, a kiberbiztonsági fenyegetések, az illegális migráció és a radikalizáció felkészült és modern rendvédelmi szerveket, magas szintű továbbképzéseket követel meg - jelentette ki.

Kifejtette: az európai polgárok számára a biztonság mindenekfelett álló prioritás, és amíg a közbiztonság szavatolásának legfontosabb letéteményesei a tagállamok, addig az EU-nak is nagy szerep jut, hiszen sokszor csak nemzetközi összefogással kezelhetők a kihívások. A bűncselekmények nem ismernek határokat, ezért a bűnüldözésnek sem lehetnek határai - fogalmazott.

Papp Károly szerint sosem volt még olyan fontos a nemzetközi együttműködés, mint most, amikor a világ bármely táján jelentkező események hamar közbiztonsági problémát okozhatnak a stabil országokban is. Ezért lényegesek a nemzetközi képzések, amelyek célja a legújabb módszerek és technológiák megismerése, a kapcsolatépítés, valamint a tapasztalatcsere - közölte.

Kitért arra: évente 150 magyar szakember vesz részt a CEPOL képzésein, és egyre több a magyar oktató is. Magyarország büszke arra, hogy 2014 óta Budapest ad otthont az ügynökségnek, amely számára 2024-ig térítésmenetesen biztosítja az épület használatát - mondta. Hozzátette: Magyarország hosszú távon elkötelezett a CEPOL mellett.

Detlef Schröder, a CEPOL hivatalba lépő ügyvezető igazgatója elmondta: elődje gondoskodott arról, hogy az ügynökség hatékonyan működjön a nehéz kihívások ellenére is. Az elmúlt nyolc évben a szervezet nagy fejlődésen ment keresztül, és fontos ennek fenntartása a következő években is a gyorsan változó biztonsági környezet miatt, és azért, mert a biztonság még lényegesebbé vált Európában - közölte.

Norbert Leitner, az igazgatótanács elnöke arról beszélt, hogy Bánfi Ferencnek komoly nehézségek és folyamatos változások közepette kellett megállnia a helyét. Nagy elkötelezettséggel irányította a CEPOL-t, munkáját kiváló színvonalon végezte - közölte. Hozzátette: az elmúlt évek eredményeként a CEPOL-t mára komoly partnernek tekintik, amely sokféle képzési lehetőséget nyújt.

Norbert Leitner a hivatalba lépő igazgatóról azt mondta: komoly tapasztalatokkal rendelkezik a CEPOL tevékenységében, ami azért fontos, mert nehézségek és kihívások továbbra is lesznek.

Rob Wainwright, az Europol ügyvezető igazgatója elmondta: szoros szakmai együttműködést alakítottak ki a CEPOL-lal az elmúlt években. Az ügynökség az oktatás, az innováció révén segíti az alkalmazkodást a folyamatos változásokhoz - közölte.

Úgy látja, az elmúlt időben nagy mértékben nőtt a CEPOL megbecsültsége, aminek egyik oka, hogy a képzési kínálata megfelel az igényeknek.

Luigi Soreca, az Európai Bizottság migrációs és belügyi főigazgatósága biztonsági igazgatóságának vezetője szerint sok kihívás előtt áll a CEPOL, a képzések egyre fontosabb feladatot jelentenek. Az ügynökségnek meg kell tanulnia alkalmazkodnia az új kihívásokhoz, változásokhoz - mondta.

Krasimir Tsipov bolgár belügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy országa az EU soros elnökeként is rendkívüli fontosságot tulajdonít a biztonságnak, különösen a Nyugat-Balkán vonatkozásában.

A CEPOL tájékoztatása szerint Bánfi Ferenc vezetése alatt az ügynökség létszáma megduplázódott, Nagy-Britanniából Magyarországra került a székhelye, jelentősen nőtt a felelősségi köre az európai igazságügy és belügyek területén, kulcsfontosságú szereplővé vált az EU biztonságpolitikájának végrehajtásában, továbbá megtízszereződött az ügynökség által továbbképzett rendfenntartó tisztviselők száma.

Bánfi Ferenc posztját korábbi helyettese, Detlef Schröder vette át, akit 2017 decemberében választottak meg utódjául.

A CEPOL az Európai Unió szervezeti egységeként jött létre 2001-ben azzal a céllal, hogy a tagállamok rendfenntartó erőinek képzéseket biztosítson, és ezzel segítse az együttműködésüket. 2017-ben a CEPOL képzésein 23 498 rendfenntartó tisztviselő vett részt 39 országból, a képzések középpontjában a terrorizmus elleni küzdelem, a kábítószer-kereskedelem, az illegális migráció, valamint az emberkereskedelem elleni erőfeszítések álltak.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!