Új orosz ellenzéki párt megalakítását jelentette be Kszenyija Szobcsak és Dmitrij Gudkov

Külföld, 2018.03.15

Változások Pártja elnevezéssel új orosz ellenzéki politikai alakulatot hoz létre Kszenyija Szobcsak elnökjelölt és Dmitrij Gudkov volt parlamenti képviselő.

A közös pártalakítást Gudkov jelentette be csütörtökön a Telegram messengeren. A politikus közölte, hogy a párt alapjául a Szobcsakot az elnökválasztáson jelenleg támogató, Andrej Nyecsajev vezette Pogári Kezdeményezés foh szolgálni. Gudkov sajtótitkára, Alekszej Obuhov az Interfax hírügynökséggel közölte, hogy erre a technikai megoldásra azért van szükség, mert egy új politikai szervezet működéséhez szükséges engedély beszerzése "nem reális" Oroszországban.

A követőikkel megrendezett moszkvai találkozón Szobcsak és Gudkov arról beszélt, hogy a párt soraiba várnak "mindenkit, aki demokrata nézeteket vall". Mint mondták, a 2021-es választáson be kívánnak jutni a parlamentbe. Gudkov szerint az új politikai erő a törvényhozásban a büntető törvénykönyvnek a szélsőségességről szóló paragrafusa eltörlésére, valamint a rendvédelmi szervek feletti parlamenti ellenőrzésre fog törekedni.

A 38 éves Gudkov által vezetett, lazán összeszerveződött "egyesült demokratáknak" a tavalyi moszkvai helyhatósági választáson körülbelül 250 jelöltjük győzött. Fő erejük, a liberális Jabloko párt 51 kerületben mintegy 180 mandátumot szerzett. Gudkovot 2013-ban kizárták a szociáldemokrata irányultságú Igazságos Oroszország elnevezésű parlamenti pártból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormánynak az orosz belügyekbe való beavatkozását szerette volna elérni.

A 36 éves Kszenija Szobcsak volt televíziós műsorvezető a fennálló oroszországi rend alternatívájaként és a liberális, nyugatos erők képviselőjeként pozícionálta magát az elnökválasztási küzdelemben. Jó politikai debattőrként mutatkozott be és sikerült eltávolodnia korábbi, "orosz Paris Hilton"-imázsától. A pártalakítás új politikai perspektíváz nyitott meg előtte a számára kilátástalan vasárnapi elnökválasztás utáni időkre.

Az egyetlen női elnökjelölt egyébként Szentpétervár első demokratikusan megválasztott polgármesterének, és az orosz alkotmány egyik társszerzőjének, a néhai Anatolij Szobcsaknak a lánya. Az "északi főváros" volt elöljárójának egyik helyettese egyébként Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!