Újabb amerikai demokrata politikus lépett vissza az elnökjelöltségért folyó küzdelemből

Külföld, 2019.12.02

Steve Bullock montanai kormányzó személyében hétfőn újabb amerikai demokrata párti politikus lépett vissza az elnökjelöltségért folyó küzdelemből.

Bullock, aki fáradhatatlanul kampányolt azzal, hogy demokrata politikusként két ciklusban nyerte el a konzervatív Montana kormányzói székét, közleményben jelentette be döntését.

"Mostanra egyértelművé vált, hogy nem leszek képes betörni a demokraták elnökjelöltségéért küzdők még mindig népes táborának felső harmadába" - fogalmazott a kommünikében az 53 éves politikus. Ezzel egyidejűleg egyik munkatársa azt közölte újságírókkal, hogy Bullock nem indul az állam szenátori székéért sem Steve Daines republikánus politikus kihívójaként.

A Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) felmérései szerint Bullocknak soha nem sikerült egy százalékosnál nagyobb támogatottságra szert tennie a választók körében. Montanán kívül alig ismert politikus maradt, kampányát nem támogatták anyagilag. Szeptember végéig 4.4 millió dollárt gyűjtött össze, ami amerikai viszonyok között rendkívül kevés. A választási küzdelemből novemberben kiszállt Beto O'Rourke, texasi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns például jelöltsége bejelentésének első napján több adományt könyvelhetett el, mint Bullock május óta összesen.

Steve Bullock az idén májusban jelentette be, hogy indul pártja elnökjelöltségéért. Programjában az általa megosztottnak ítélt amerikai társadalom újraegyesítését és a politikát befolyásoló és szerinte azt korrumpáló pénz szerepének visszaszorítását ígérte. Pártja második országos vitájában, júliusban még részt vett, de ezt követően támogatottság híján egyikre sem hívták meg. Vasárnap este egy másik demokrata párti politikus, Joe Sestak volt kongresszusi képviselő és a haditengerészet nyugalmazott admirálisa jelentette be, hogy kiszáll a pártja elnökjelöltségéért folyó küzdelemből. Közleményében a magát az amerikai dolgozó rétegek támogatójaként és a klímaváltozás elleni harcosként bemutató Sestak arra hivatkozott: "az országos sajtó támogatása híján" nem kérheti tovább az embereket arra, hogy áldozzanak az ő kampányára. A Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó kampányát eddig 12 politikus fejezte be és jelenleg 16 aspiráns maradt versenyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!