Újabb fejezeteit nyitották meg a szerb és a montenegrói EU-csatlakozási tárgyalásoknak

Külföld, 2018.06.25

Újabb fejezeteit nyitották meg a szerb és a montenegrói európai uniós csatlakozási tárgyalásoknak - közölte hétfőn a tagállamok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint Szerbiával a halászatról szóló 13-as, illetve a pénzügyi és költségvetési rendelkezésekre vonatkozó 30-as fejezetet nyitották meg.

A 2014. januárjában kezdődött szerb csatlakozási tárgyalások során eddig 14 fejezetet nyitottak meg, és kettőt sikerült ideiglenesen lezárni.

"Ez jól mutatja, hogy folytatódik a pozitív trend" - jelentette ki Jadranka Jokszimovics európai integrációért felelős szerb miniszter a luxembourgi ülésen.

Montenegróval ezúttal csak egy újabb fejezet nyílt meg: a gazdasági és pénzügyi jogról szóló 17-es.

A 2012. júniusa óta tartó montenegrói csatlakozási tárgyalások során eddig 30 fejezetet nyitottak meg, és hármat zártak le ideiglenesen.

Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országoknak összesen 35 témafejezetet kell áttekinteniük közösen az uniós illetékesekkel, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy milyen módon és ütemezésben veszik át, építik be saját nemzeti jogrendjükbe az egyes területeken addig született közösségi joganyagot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!