Újabb kihallgatásra idézte be Porosenkót az ukrán Állami Nyomozó Hivatal

Külföld, 2019.08.07

Újabb kihallgatásra idézte be Petro Porosenko volt elnököt augusztus 12-re az ukrán Állami Nyomozó Hivatal (DBR) - közölte szerdán Makszim Bilouszenko, a hatóság sajtóosztályának vezetője.

Az illetékes az Ukrinform ukrán hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy ezúttal a volt ukrán államfőt abban az ügyben hallgatják ki, hogy "történt-e adófizetés elkerülése", amikor megvette a Prjamij hírtelevíziót.

Korábban Porosenkót tanúként hallgatta ki a nyomozó iroda július 25-én egy üzemeladással kapcsolatos pénzmosási gyanú miatt. Akkor a volt elnök újságírók előtt kijelentette, hogy ellene a DBR nem folytat semmilyen eljárást. Roman Truba, a nyomozó iroda vezetője ugyanakkor ezt cáfolta, mondván, hogy 11 olyan bűnügyben folytat vizsgálatot az általa vezetett szerv, amelyben Porosenko valamilyen formában érintett.

Porosenko ellen Andrij Portnov, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori hivatalvezető-helyettese tett tucatnyi feljelentést azután, hogy májusban visszatért Ukrajnába.

Porosenko azzal vádolja a nyomozó irodát, hogy összejátszik ellene Portnovval. A volt elnök korábban kijelentette, hogy a Prjamij hírtelevíziót érintően indított nyomozás szerinte a szólásszabadság megsértése.

A nyomozó iroda közölte, hogy vizsgálatot indított Porosenko ellen annak kiderítésére, hogy a volt ukrán államfő tavaly a Maldív-szigeteken inkognitóban tett nyaralása során a vele utazó személyekkel együtt nem követett-e el jogsértést, pontosabban hamis papírokkal utazott-e ki Ukrajnából, vagy a sajátjaival. A volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártjának sajtószolgálata kedden kiadott közleményében azt állította, hogy Porosenko sohasem használt hamis iratokat utazásaihoz, és a gyanúsítást Portnov "agyszüleményének" nevezte.

Sajtóértesülések szerint Porosenko, megszakítva külföldi nyaralását, szerdára virradó éjjel visszarepült Kijevbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!