Ujabb kiszivárogtató bukkant fel az amerikai elnök Ukrajna körüli botrányában

Külföld, 2019.10.06

Újabb kiszivárogtató bukkant fel Donald Trump amerikai elnök Ukrajna körüli botrányában vasárnap.  

A második kiszivárogtató ügyvédje, Mark Zaid az ABC televízió vasárnap délelőtti műsorában azt nyilatkozta: ügyfelének az első kiszivárogtatóval szemben közvetlen, első kézből származó információi vannak Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetéséről. A televíziós interjú után Zaid - akit az amerikai sajtó a nemzetbiztonsági ügyek szakértőjeként jellemez - a Twitteren azt írta: a második kiszivárogtató "a törvény védelme alatt tett bejelentést" és ezért "nem lehet megtorlással élni ellene".

A mindmáig névtelen első kiszivárogtató ügyvédje, Andrew Bakaj szintén a Twitteren jelezte, hogy ügyvédi irodája jelenleg "több kiszivárogtatót képvisel a 2019. augusztus 12-én a hírszerzés belső ellenőrének tett bejelentéssel kapcsolatban".

Az első kiszivárogtatót, akiről egyelőre annyit tudni, hogy a hírszerzés munkatársa, hétoldalas bejelentésében azt állította, hogy Donald Trump amerikai elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy indítson vizsgálatot politikai riválisa, Joe Biden volt alelnök és jelenlegi elnökjelölt-aspiráns és fia, Hunter Biden korábbi ukrajnai üzleti ügyeiben. A bejelentő azt is állította, hogy a telefonbeszélgetés leiratát a tisztségviselők el akarták rejteni, ezért egy titkosított rendszeren helyezték el. Kideült azonban, hgy a bejelentőnek nem közvetlen információi voltak, hanem csak másoktól hallott a telefonbeszélgetés tartalmáról.

A második bejelentő - amerikai sajtóértesülések szerint - szintén a hírszerzés munkatársa. Mivel neki közvetlen információi vannak a vitatott telefonbeszélgetésről, ezért elemzők úgy látják: hitelesebb lehet, mint az első bejelentő. Az elemzők az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárás (impeachment) miatt szükséges előzetes vizsgálatok további erősödésére és a politikai válság szélesedésére számítanak.

A demokrata párti politikusok által szorgalmazott impeachmenthez szükséges előzetes vizsgálatok keretében pénteken három képviselőházi bizottság a telefonbeszélgetésre és ukrajnai tisztségviselőkkel történt kapcsolatfelvételekre vonatkozó dokumentumokat kért be Mike Pence alelnöktől, majd a Fehér Ház kabinetfőnökétől, Mick Mulvaneytől. Korábban képviselőházi meghallgatásról szóló idézést kapott Mike Pompeo külügyminiszter és Rudy Giuliani, Donald Trump személyes ügyvédje.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!