Újabb pályázatot szervez a román igazságügyi minisztérium a korrupcióellenes főügyészi posztra

Külföld, 2018.07.27

Újabb pályázatot fog szervezni a román igazságügyi minisztérium a korrupcióellenes főügyészi posztra, miután a négy pályázó közül egyet sem talált megfelelőnek a szaktárca illetékes bizottsága - jelentette be a minisztérium pénteken.

A tárca közleményében kifejtették, hogy a négy pályázó közül egyik sem tudta meggyőzni a bíráló bizottságot rátermettségéről, ezért újabb pályázatot fognak kiírni.

A korrupcióellenes főügyészi poszt azt követően üresedett meg, hogy Klaus Iohannis államelnök július 9-én leváltotta Laura Codruta Kövesit, aki hat évig vezette a korrupcióellenes ügyészséget (DNA).

A minisztérium hétfőn jelentette be, hogy a jelentkezési határidő lejártáig pályázatot nyújtott be Florentina Mirica, a DNA korrupcióellenes osztályának vezető ügyésze, Marius Iacob, a DNA főügyész-helyettese, Elena Grecu, a DNA egyik részlegvezetője, valamint Cristian Lazar, a legfőbb ügyészség büntetőjogi részlegének vezetője.

Kövesi tevékenysége elnyerte az Egyesült Államok, az Európai Bizottság és több nyugat-európai ország tetszését, amelyek a DNA megfelelő működését a román igazságszolgáltatási reform kulcselemének tekintik. A román szociálliberális kormánykoalíció ugyanakkor visszaélések miatt bírálta a vádhatóságot, egyebek mellett a hírszerzéssel folytatott átláthatatlan együttműködése miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!